Британци у великом страху након спектакуларне параде руске војске у Москви

???????

Британци су у великом страху након спектакуларне параде руске војске у срцу Москве у петак, поводом Дана победе над фашизмом, којом је председник Руске Федерације приказао моћ своје земље.

Наиме, јуче је британски Дејли мејл навео да Путин сада Западу представља већу претњу него икад и да је марш 11.000 руских војника централним московским Црвеним тргом, али и колона тенкова и других борбених возила, у ствари порука која је јасна као дан – Русија се као сила вратила на велика врата, а њене намере свету су потпуно непознате.

Познати британски лист пише да у прилог страховањима од Путина и његове војске иде и чињеница да је британски краљевски разарач „ХМС драгон“ морао да буде послат из Портсмута како би на оку држао седам руских борбених бродова.

Међу пловилима руске морнарице су и огроман носач авиона, као и крстарица с нуклеарним потенцијалом, који у водама око Ламанша, како наводи Дејли мејл, погоршавају ионако напете међународне односе.

Посебна критика на рачун руског лидера Владимира Путина стигла је због његовог односа према украјинској кризи, али и посете полуострву Криму у петак, на Дан победе. Тај његов потез изазвао је салву критика из света с обзиром на чињеницу да је, према тврдњама Запада, Крим 16. марта бесправно припојен Русији.

Шта је још потребно да се свет пробуди и схвати претњу Русије предвођену злокобним моћником, који је једноставно порушио правила на којима је заснован вишедеценијски европски мир – пита се британски новинар Едвард Лукас.

Према његовим речима, од распада СССР 1991. Русија је остварила напредак на свим пољима, док су Британија и друге земље Запада затварале очи на то и седеле скрштених руку.

– Док Русија улаже огромне количине новца у своју војску, НАТО је решио да смањи трошкове – истакао је Лукас.

Меркелова и Оланд запретили
МОСКВА ЋЕ ПЛАТИТИ САНКЦИЈАМА

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд запретили су јуче Русији да ће сносити последице ако не буду одржани председнички избори у Украјини, планирани за 25. мај.

– Неуспех у одржавању председничких избора додатно ће дестабилизовати Украјину зашта ће одговорност делимично сносити и Москва – наводи се у заједничком саопштењу двоје лидера.

ЧИЊЕНИЦЕ
Руси приказали ново оружје

– на Црвеном тргу у петак, током обележавања Дана победе, први пут је приказан низ новитета руске војне индустрије
– први пут су у јавности приказани нападачки хеликоптери Ми-35М
– Црвеним тргом прошли су нови модели оклопњака и тенкова
– у петак су Москвом марширале и специјалне јединице руске војске, наоружане машинкама „вал“ с пригушивачем и снајперима „ВСС винторез“

Курир