Валериј Рјазански: Модерна Европа помаже фашисте у Украјини

fasizam evropa

Валериј Рјазански, руски координатор референдума на Криму, говори за „Новости“: Дупли аршини продубљују кризу. На Крмину није пала ни кап крви, народ је демократски одлучио о својој судбини.

Тужно је и трагично што модерна Европа фактички финансира и помаже фашисте у Украјини. То каже за „Новости“ Валериј Рјазански, високи функционер Јединствене Русије и главни координатор одржаног референдума за припајање Крима Руској Федерацији.

* Како то Запад, како кажете, плаћа украјинске фашисте?

– Запад је дао пет милијарди долара за такозвану демократизацију Украјине. За шта су отишле те паре? Да се промени поглед на хиљаде младих људи који немају никакве моралне кочнице. Видели смо у Одеси да су спремни да запале живе људе. Тако су и фашисти затварали људе у бараке и живе их палили. Нажалост, изгледа да нова генерација није много научила о Другом светском рату.

* Зашто сте се приликом припајања Крима позвали на сецесију Косова коју Русија не признаје?

– Крим и Косово су најбољи доказ западног лицемерја и њихових двоструких аршина. На Косову је све изведено насилно и уз помоћ Запада. Русија ће тамо увек подржавати позицију Србије. На Криму није пала ни кап крви, народ је демократски на референдуму одлучио о својој судбини. То је био пример испуњавања свих европских стандарда.

* Поштују ли проруске снаге те стандарде и на истоку Украјине где преузимају власт?

– За разлику од Кијева, у Харкову и Доњецку нико није заузимао зграде. Народ је само предлагао разговор са властима како би сами креирали своју будућност. И ту се виде двојни аршини. Руска Федерација је преузела све стандарде Европе као демократског друштва. Сада Украјина намеће унитарну државу и антиевропске идеје, а Европа то подржава. Зашто Европа није предложила украјинским властима да разговарају са својим грађанима о моделу будућег живота. Уместо разговора, украјинске власти су забраниле руски језик. Да ли је то европски стандард?

* Може ли криза у Украјини да изазове интервенцију Русије и да све ескалира у шири рат?

– Нажалост, криза се шири. Здрав разум се све тише чује. Хуманитарни проблем постоји и све ће бити већи. Економија се разара јер не може да се развија у стању рата. Погранична сарадња наших земаља престаје и конфликт ће да расте. Ово је трагедија.

* Као члан парламентарног одбора за социјална питања Русије, како можете да помогнете угрожене у Украјини?

– Русија је увек помагала и помагаће. Руководим и новим социјалним програмом за Крим. Тамо планирамо да уведемо све стандерде као у целој Руској Федерацији у области пензијског и социјалног закона, у образовању и медицини. То би могло лако да се „прекопира“ и на исток Украјине и брзо би се видели резултати. Нове власти у Кијеву уопште не занима социјална политика. Народ већ плаћа високу цену.

ДУХОВНО СМО ПОВЕЗАНИ

* Како оцењујете став Србије према украјинској кризи?

– Српски народ је изабрао ново руководство са којим имамо добре политичке односе. Али, изнад односа између политичара је православна и духовна повезаност Србије и Русије. Она је универзална и најјача. Најважније је како се народ односи према народу.

П. Васиљевић – Вечерње новости