У возилима Црвеног крста превожени активисти Десног сектора

???????

Присталице федерализације Украјине у Доњецку тврде да су, према прикупљеним доказима, у два заплењена возила организације Црвени крст превожени активисти Десног сектора, преноси RT.

Према подацима активиста самоодбране, они су пратили два возила Црвеног крста још од 14. априла. Према сакупљеним информацијама, ова возила су била паркирана на паркиралиштима удаљеним од центра. Она су ноћу долазили у град, возачи су се мењали. Приликом претреса возила, припадници самоодбране су пронашли путне налоге за аеродром, радио пријемнике и резервне украјинске таблице, мада су имали таблице Европске уније, преноси РИА Новости.

Активисти су рекли да су се људи који су путовали овим возилима, представили као лекари, али да нису имали других докумената, осим беџева без печата, и нису могли да одговоре на елементарна питања везана за медицину.

Осим тога активисти су утврдили да су аутомобили имали блиндирана стакла. Тренутно су возила одузета и упућена присталицама федерализације у Мариупољ, а приведени су пуштени још у петак. „Они су пуштени, нико их није тукао, обављен је разговор, они сами могу то да потврде“, рекао је један од представника самоодбране на прес-конференцији.

Према речима секретара Међународног комитета Црвеног крста за Европу и Централну Азију Дејвида-Пјер Маркеа било је приведено укупно девет сарадника те хуманитарне организације. „Они су приведени ради контроле у Доњецку и врло брзо пуштени. Није се радило о узимању талаца“, цитира речи Маркеа Итар-Тасс.

Представници Доњецке Народне Републике привели су их, али када се показало да је задатак сарадника Црвеног крста чисто хуманитарне природе, да оцене хуманитарне потребе, пуштени су и они настављају са радом“, изјавио је представника ове организације.

Глас Русије