Дмитриј Рогозин: Румунија и Украјина не дозовљавају мом авиону пролаз, следећи пут идем бомбардером

dmitri-rogozin

Кишињев — Дмитриј Рогозин изјавио да Украјина и Румунија не дозвољавају његовом авиону пролазак преко њиховог ваздушног простора, али да је он ипак долетео у Москву.

Потпредседник руске владе и специјални представник председника Русије за Придњестровље Дмитриј Рогозин саопштио је данас да се вратио у Москву из Придњестровља иако су украјински пресретачи приморали његов авион да се врати у Кишињев.

„Украјински пресретач приморао је наш авион да се окрене назад“, написао је Рогозин на свом Твитер налогу.

Неколико минута касније је написао: „Али одбрамбена индустрија има своје начине. Већ сам у Москви“ и као доказ приложио своју фотографију на московском аеродрому Домодедово.

Неименовани извор агенције РИА Новости рекао је да је Украјина подигла два авиона Миг-29 да би принудила авион са руском делегацијом да се врати у Кишњиев.

Руска амбасада у Кишињеву рекла је за Итар-Тас с да Рогозин мора да је отпутовао у Москву редовним летом и да се није налазио у авиону који су пресрели изнад Украјине.

Рогозин је раније у току дана на Твитеру објавио да Украјина и Румунија не дозвољавају пролазак његовом авиону преко њиховог ваздушног простора.

„Румунија је на захтев САД затворила мом авиону ваздушни простор. Украјина поново не дозвољава пролаз. Следећи пут ићи ћу авионом ТУ-160“, написао је Рогозин на свом Твитер налогу, а пренео „Глас Русије“.

Претходно је јављено да Рогозиновом авиону, који је летео за Кишињев, 8. маја није дозвољен улазак у ваздушни простор Украјине.

Авион Туполев ТУ-160 је руски суперсонични стратешки бомбардер-носач ракета. ТУ-160 је тренутно највећи светски бомбардер.

Румунија: Опасне претње Рогозина

Румунија је данас критиковала руског вицепремијера Дмитрија Рогозина због изјаве да ће, после забране из Букурешта да прелети Румунију, следећи пут летети у бомбардеру.

Румунско Министарство спољних послова оцењује да је врло опасна претња вицепремијера Русије да ће летети у стратешком бомбардеру, „посебно у садашњем регионалном контексту, у којем је Русија прекршила сувереност и територијални интегритет Украјине, док руски сепаратисти крше јавни ред у тој земљи“.

Букурешт тражи да званичници из Москве и руско Министарсво спољних послова јавно прецизирају да ли „тврдње руског вицепремијера представљају званични став владе Русије према Румунији, земљи чланици ЕУ и НАТО“.

Рогозин је учествовао на обележавању 9. маја у Тираспољу у сепаратистичкој области Молдавије а, према његовој изјави, при повратку у Москву отказано му је да прелети Украјину, Молдавију, Румунију и Бугарску.

Рогозин, који је на листи руских званичника којима је ЕУ увела санкције, коначно је дошао у Русију преко Украјине.

„Румунија безусловно подржава и у потпуности поштује режим санкција које је увела Европска унија у вези с акцијама које угрожавају или прете територијалном интегритету, суверености и независности Украјине“, навело је румунско министарство.

Руски министар културе још не може да се врати у Москву

У међувремену, руски министар културе Владимир Медински, који се налазио у Придњестровљу у склопу владине делегације не може да се врати у Москву.

Како је Медински рекао за руску агенцију, Рогозин, представници Државне думе и владе налазили су се у посети Придњестровљу.

„Прво нам је Украјина дозволила да прелетимо кроз њен ваздушни простор, а затим је пилоту наложено да га напусти. У противном, запрећено му је принудним слетањем. Ово је грубо кршење међународног права и потпуно игнорисање закона“, рекао је руски министар културе.

Медински, који се тренутно налази у Молдавији, рекао је да се нада да ће се ситуација решити.

Б92-Бета-Танјуг