Председник Венецуеле Мадуро позив на санкције оценио „глупим“

Members of Revolutionary Movement Tupamaro hold giant pictures of late Venezuelan President Chavez, as they take part in a rally in support of Venezuelan President Maduro's government, in Caracas

Чланови револуционарног покрета Тупамаро држе џиновске слике покојног енецуеланског председника Уга Чавеса на митингу подршке влади председника Венецуеле Николаса Мадура, у Каракасу, 9. маја 2014.

(Ројтерс) – Председник Венецуеле Николас Мадуро је жестоко реаговао на позиве Сједињених Америчких Држава на казнене мере против његове владе због наводног кршења права грађана у одговору на три месеца уличних протеста.

Неки амерички конгресмени позивају на санкције званичницима Венецуеле или чак и на шире мере против привреде, али влада председника Барака Обаме  је рекла да то може да нашкоди изгледима за политичко помирење у земљи.

Антивладине демонстрације које трају од фебруара довеле су до насиља и смрти 42 људи.

Такође је повређено око 800 грађана а 3000 је ухапшено, укључујући њих 400 који су остали иза решетака – за шта Мадуро каже да је у циљу спречавања државног удара, али његови противници то називају таласом репресије.

„Сада иду с глупом идејом да нас санкционишу“, рекао је касно у петак Мадуро, користећи реч „estupidos“ која у шпанском језику има снажнију конотацију.

„Једва да вреди реаговати на глупости империјалистичке елите са севера. Нек за себе задрже своје претње и глупости“, рекао је 51-годишњи наследник Уга Чавеза у обраћању еколозима.

Прошлонедељно растурање четири студентска протестна кампа у Каракасу, уз хапшење 243 младих, оживело је тензије широм Венецуеле у тренутку кад се чинило да покрет посустаје. Студенти и присталице марширају у суботу.

„Протест не сме и неће престати док у Венецуели не буде слободе, демократије и суверенитета“, рекао је Мигел Барето,менаџер, на протестној барикади у Каракасу.

Извор: http://www.reuters.com/article/2014/05/10/us-venezuela-protests-idUSBREA4907C20140510?feedType=RSS&feedName=worldNews
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп