Још један позив званичника Србије Србима са КиМ да прекрше Устав

Dejan-Pavicevic-serpa

БЕОГРАД – Официр за везу Београда при мисији Европске уније у Приштини Дејан Павићевић изјавио је да Срби морају да буду сложни и да заједно наступе на ванредним изборима на КиМ, 8. јуна.

„Имали смо добар успех са (листом) ‘Српском’ и са стварањем локалних институција и очекујем да ће тек на централном нивоу да се направи нешто што ће појачати утицај Срба на Космету“, рекао је Павићевић у емисији „Око“ на РТС-у.

Указујући да времена има мало, он је оценио да је то један у низу политичких маневара Приштине да створи климу која ће што више да онемогући Србе да заједно наступе.

„То је довољан доказ да оно што је направила ‘Српска’ и оно што смо имали на локалним изборма било добро. Они се тога плаше и морамо искористити тај модел и наставити тако. Морамо да будемо сложни и заједно да наступимо“, рекао је Павићевић.

Да је заједнички наступ најбоље решење сложили су се и председник и потпредседник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун и Горан Богдановић.

„Ако хоћете да имамо максимални капацитет, поготово када нема резервисаних места за Србе, онда је потребна што јединственија листа“, рекао је Дрецун, додајући да, ипак, нико нема илизују да може да се формира једина једина листа.

Он је навео да би требало формирати листу од релевантних политичких странака које имају значајну подршку српског народа на КиМ.

„Требало би да те странке буду једниствене и што је могуће више на једној листи. Након тога би имали тај максимални капацитет и онда би се наступало јединствено“, рекао је Дрецун и додао да морамо иза нас да оставимо време тешке српске неслоге.

Он је указао да предстојећи избори представљају најбљи начин да Срби финализују свој капацитет и утицај у друштвеном животу Косова и у свим привременим органима самоуправе.

Дрецун је оценио да у наредних неколико дана мора да се почне са разговорима ко ће бити на тој листи, али да прво влада мора да изађе и да каже да српски народ треба да изађе на изборе.

„Влада у наредних неколико дана, готово колико сутра, мора да именује директора Канцеларије за Косово и Метохије“, рекао је Дрецун, наводећи да не може да одговори на наводе да је он предвиђен за то место јер је данас изабран за председника скупштинског одбора.

Богдановић, који је и бивши министар за КиМ, рекао је да су Срби у различитим периодима имали неког утицаја који се година смањивао.

„Надам се да нас то искуство учи и тера у правцу да на овим изборима изађемо јединствени и да заступамо јединствену политику наше државе што се тиче простора КиМ“, рекао је Богдановић.

Танјуг