Срби са КиМ у Србији су грађани другог реда

pasos_srpski

Посебна правила за промену пребивалишта и добијање путних исправа Србима са КиМ у Србији

Након укидања виза за држављане Србије од стране Евроспке Уније, Србима на Косову и Метохији од 2010. године уведена су посебна правила за добијање српских биометријсих пасоша, са којима су за путовање у земљама ЕУ потребне визе, а тиме je њима и додатно ограничена слобода кретања.
Прихватањем српске владе, Срби са Косова и Метохије изузети су ове привилегије и сврстани у други ред грађана, па је њима за путовање у земљама ЕУ потребна виза уз пасоше који се издају искључиво у Београду под посебним условима.

Влада Србије је пре одлуке ЕУ о укидању виза  усвојила уредбу са посебним правилима која се тичу промене пребивалишта Срба са Косова и Метохије и посебне услове за добијање обележених пасоша са којима није могуће путовање без виза. Уредба налаже бројне безбедносне и друге провере које се односе на поступак пријаве и одјаве пребивалишта и пријављивање адресе становања. Овакве провере уведене су због утврђивања истинитости података и поштовања услова који су утврђени посебном уредбом о пребивалишту грађана са Косова и Метохије, а четири године након доношења овакве уредбе, МУП Србије је пооштрио критеријуме за добијање пребивалишта Србима са Косова и Метохије.

Оваквом уредбом право слободе кретања Србима са Косова и Метохије додатно је ограничила властита држава.
Србима који поседују личне некретнине у градовима Србије, такође је потребно доказивање пребивалишта иако на некретнине уредно плаћају дажбине властитој држави.

Извор. Космет.нет