Расмусен: На Косову смо спречили геноцид у складу са Повељом УН, а Русија изврће чињенице

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ТАЛИН – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас, током посете Естонији, да је интервенција НАТО у косовској кризи имала за циљ да спречи геноцид и да је била у складу са повељом Уједињених нација.

“Покушавајући да одбране противзакониту анексију Крима, руски лидери су напали легитимитет НАТО операција у Либији и на Косову”, рекао је Расмусен у говору студентима универзитета у Талину.

Генерални секретар је оптужио Русију да изврће чињенице, наводећи да је операција у Либији била изведена уз сагласност Савета безбедности УН.

“На Косову је циљ био да се спречи геноцид, што је у складу са Повељом УН”, рекао је Расмусен студентима.

Највећи део говора генералног секретара односио се на текућу украјинску кризу, за коју је оптужио руског председника Владимира Путина.

“Путин и његова влада показују потпуни презир према међународном праву”, констатовао је Расмусен и најавио узвратне мере НАТО.

Те мере ће, како је објаснио, обухватити ревизију старих и стварање нових одбрамбрених планова на источним границама НАТО, појачане вежбовне активности и распоређивање нових трупа у региону између Црног и Балтичког мора.

“Поручујем Русији: одступите са ивице”, пренео је Расмусен студентима, истичући да је НАТО непоколебљиво решен да одбрани све своје чланице.

Танјуг