Путин стигао у Севастопољ, Расмусен и запад осудили његову посету

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

СЕВАСТОПОЉ – Руски председник Владимир Путин управо је слетео у престоницу Крима Севастопољ, што је прва његова посета Криму откад је то полуострво средином марта припојено Русији, објавиле су данас руске агенције.

Очекује се да ће Путин присуствовати великој војној паради у луци Севастопољ, која се одржава поводом победе Русије над нацистима у Другом светском рату, пренела је агенција АФП.

Председник Русије јутрос је на московском Црвеном тргу присуствовао трационалној војној паради поводом обележавања 69. годишњице победе у Другом светском рату.
„Ово је дан тријумфа непобедивих патриотских снага, када сви ми нарочитио снажно осећамо шта значи бити одан домовини и колико је важно да људи буду у стању да заступају своје интересе“, поручио је Путин, додавши да је Дан победе и даље главни празник у Русији.

„Од окончања великог патриотског рата прошло је 69 година. Али 9. мај је био и биће наш главни празник. То је дан националног тријумфа и националног поноса, дан жалости и вечног памћења“, изјавио је он.

У традиционалној паради на Црвеном тргу учествовало је више од 11.000 војника и официра оружаних снага, полицајаца, кадета војних колеџа и академија, као и кадета војне и морнаричке школе.

Председник Путин, који је главнокомандујући руских оружаних снага, по традицији присуствује паради коју је ове године пратило више од 600 новинара.

Војна парада се традиционално одржава у још осам градова који носе титулу херојских градова -Севастопољ, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросијск и Волгоград, као и у 16 градова у којима је се налазе војно особље, флоте и мала каспијска флота.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен данас је осудио посету руског председника Владимира Путина Криму, прву откад је то полуострво средином марта припојено Русији.
„Мислим да је његова посета Криму неприкладна“, рекао је Расмусен новинарима током посете естонској престоници Талину, а пренео Ројтерс.

Расмусен је такође поновио да нема уочљивих доказа да су се руске трупе повукле са руске границе, супротно тврдњама Путина да је до тог повлачења дошло.

Танјуг