Маскиране особе у црним униформама напале и запалиле гранични прелаз између Русије и Украјине

Rusko-ukrajinska-granica

Више људи је повређено када су маскирани нападачи запалили прелаз Изварино. Проруски активисти са истока Украјине одлучили су да 11. маја ипак одрже референдум о независности тог региона, упркос Путиновом позиву да гласање буде одложено. Власти у Кијеву упозоравају да неће признати резултате референдума.

Ситуација на терену се не смирује. Како јављају руски медији, неколико припадника руске граничне службе је повређено пошто су непознате особе у црним маскирним униформама запалиле прелаз Изварино на граници између Русије и Украјине, а потом побегле.

Реагујући на кризу, украјински председник Олександар Турчинов и премијер Арсениј Јацењук саопштили су да иницирају одржавање свеукрајинских „округлих столова националног јединства“ ради тражења националног консензуса и компромиса.

Како кажу, спремни су за разговор са свима који имају легитимне политичке циљеве, осим са онима чије су руке крваве.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изразио је у телефонском разговору са америчким државним секретаром Џоном Керијем забринутост због негативне реакције Кијева на предлог за решавање кризе које је сачинило швајцарско председништво ОЕБС-а.

У саопштењу руског Министарства иностраних послова наводи се да је на америчку иницијативу 8. маја одржан телефонски разговор Лаврова и Керија, који су разматрали могућности заједничких напора Русије, САД, ЕУ и ОЕБС-а ради решавања кризе у Украјини.

„Лавров је нагласио да је неопходно што пре прекинути операцију Кијева на југоистоку, деблокирање насеља, ослобађање свих политичких затвореника и покретање свеобухватне уставне реформе“, навео је руски МИП.

Полемика око референдума

Први човек самопроглашене Доњецке народне републике Денис Пушилин наводи да је одлуку да се референдум одржи подржало 100 одсто људи који су о томе гласали.

Руски председник Путин позвао је претходно на одлагање референдума како би се створили услови за дијалог о решавању кризе.

Пушилин каже да он нема директан контакт са Путином и да је за његов позив чуо путем медија.

Према његовим речима, милиони људи желе да дају свој глас и референдум би се одржао чак и да је одлучено да до њега ипак не дође.

Проруски активисти наводе да је већ одштампано више од три милиона гласачких листића.

Москва је одговорила на санкције које су јој САД и Канада увеле прошлог месеца проширивањем своје листе америчких и канадских званичника којима није дозвољено да уђу у Русију.

Како је истакао портпарол министарства спољних послова Русије Александар Лукашевич – имена људи који су додати на списак неће бити јавно објављена, али они ће сазнати за то када буду тражили визу.

РТС