Папа Фрања обилази Свету Земљу у пратњи представника јевреја и муслимана

papa sranja

ТЕЛ АВИВ, ВАТИКАН – Папа Фрања посетиће Блиски исток први пут од 24.до 26. маја, у пратњи јеврејских и муслиманских интелектуалаца, како би подстакао међуверски дијалог, у тренутку када су мировни преговори између Израела и Палестинаца поново у застоју.

Поглавар римокатоличке цркве то своје путовање од Амана у Витлејем и Јерусалим означава као „ходочашће молитве“ и намерава да том приликом обележи пет деценија историјског зближавања католичког и православног света, наводи АФП.

Пратиће га током целог пута рабин Аврахам Скорка и професор исламских студија Омар Абуд, што се сматра потезом без преседана. Они су му стари пријатељи из Аргентине, из времена када је био надбискуп у Буенос Ајресу.
„Сваки гест и реч ће се скрупулозно анализирати,“ написао је Андреа Торнели, биограф понтифа, на италијанском вебсајту Ватикан инсајдер, истакавши да зато ходочашће овог папе, који је себи дао име по свецу мира и „изабрао два представника јеврејске и муслиманске вере да путују као његови сапутници“, може да помогне обнови дијалога.

Безбедносне мере током посете папе, који иначе воли гужву, биће јаке након учесталих порука мржње против католичке цркве и муислимана у Израелу и Ватикан се нада да ће она скренути пажњу на патње хришћана у региону.

Првог дана посете папа ће се молити на обалама реке Јордан за жртве сиријског сукоба и састати се са неким породицама од око 600.000 избеглица које су нашле уточиште у Јордану од избијања сиријског грађанског рата.

Он ће се такође састати с јорданским краљем Абдуалахом,који је позвао на заштиту хришћана у региону, где муслимани чине већину и где је после Арапског пролећа ојачао тврдолинијашки исламизам.

Очекује се да ће у Израелу понтиф позвати на помирење са Палестинцима након што су недавно пропали најновији напори да се постигне мир. Састаће се с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и палестинским председником Махмудом Абасом у оквиру ове кратке посете, која ће обухватити 20 локација и током које ће папа 15 пута говорити.

Први папа из Латинске Америке обићи ће Витлејем, на Западној обали, библијски град, у коме се по хришћанском веровању родио Исус и потом се састати са децом из неколико избегличких логора. Посетиће Јерусалим, у чијем источном делу Палестинци желе да прогласе главни град своје будуће државе. Очекује се да ће свака његова реч о баријери коју је Израел подигао према Западној обали да би се одвојио од Палестинаца, палестинским затвореницима и јеврејским насељима на окупираним територијама бити помно праћена.

Папа ће такође обићи Зид плача и Меморајални центар холокауста Јад Вашем. Састаће се са јерусалимским муфтијом, задуженим за исламска света места у Јерусалиму и то на Брду храма, односно Харам ал Шарифу ( Узвишеном уточишту), како то свето место зову муслимани. Тамо се налази џамија Ал-Акса, трећа по значају у исламу, а некада су тамо стајали древни јеврејски храмови.

Седамдесетседмогодишњи папа ће се такође састати са васељенским патријархом Вартоломејем, пола века након састанка патријарха Атенагораса и папе Павла ВИ, првог зближавања католицизма и православља после XИ века.

Поглавари западног и источног хришћанства потписаће декларацију како би превазишли разлике у Цркви Христовог гроба, подигнутој на месту где је Исус разапет, сахрањен и васкрснуо. Наде да ће ова посета утрити пут бољим односим с руском православном црквом изјаловиле су се међутим због кризе у Украјини, јер Русија оптужује Ватикан да фаворизује Кијев.

Контроверзни аспект посете је план патријарха маронитске цркве са седиштем у Либану да допутује у Израел и састане с папом. Бешара Раи био би први патријарх који ће ући у Израел од оснивања јеврејске државе 1948. и његов долазак осуђује исламистичка организација Хезболах.

Хришћани зале што папа неће посетити Назарет, у коме је Исус одрастао. Израелцима је жао што ће највећу мису папа служити у Витлејему.Један анонимни званичник Ватикана поверио је АФП-у тим поводом тога да је“ Ватикан одлучио да сваког учини несрећним, тако да ни једна страна не покушава да сакупи поене“.

Танјуг