Шојгу: Руски нуклеарни арсенал је спреман (ВИДЕО)

putin sojgu

Председник Русије Владимир Путин данас је надгледао војне вежбе руских снага у случају нуклеарног сукоба, које су биле планиране још у новембру.

„Испитујемо спремност руских оружаних снага. То је било најављено у новембру. Вежбе укључују све јединице оружаних снага широм земље“, рекао је Путин новинарима у Министарству одбране Русије.

Он је казао и да су вежбе изведене широм Русије. Путин је вежбе надгледао уз лидере неколико бивших совјетских земаља, сада чланица Организације за колективну безбедности и сарадњу.

У оквиру вежби, успешно је испаљен интерконтиненталн пројектил „Топољ“ чиме је тестиран домет тог оружја из базе на северозападу Русије, а исте ракете испалиле су и две нуклеарне подморнице у Северном мору и Тихом океану.

Шојгу:Руска нуклеарна тријада у сталној борбеној готовости

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је данас председнику Путину, који је проверавао борбену спремности у јеку кризе у Украјини, да је руска нуклеарна способност на копну, мору и ваздуху на највишем нивоу.

„Наша нуклеарна тријада( на копну, мору и ваздуху) је у сталној борбеној готовости, систематски спроводимо замене на савременим ракетним системима са врхунским војним достигнућима“, рекао је Шојгу председнику Путину, пренеле су руске агенције.

Под командом председника Путина данас су успешно тестиране три стратешке балистичке ракете у оквиру планираних војних вежби контроле оружаних снага Русије, пренела је агенција Итар тас с.

Две балистичке ракете су лансиране са подморнице Тула у Баренцовом и Охотском мору.

Ракетне бојеве главе достигле су подручја у северној и североисточној Русији према унапред срачунатом времену, рекао је портпарол руског министарства одбране.

Руске стратешке ракетне снаге успешно су тестирале и интерконтиненталну балистичку ракету „РС-12М Топољ“ са северног руског космодрома Плесецк, у Архангелској области.

БЛИЦ