Створен вештачки организам који има „ванземаљски ДНК“

vestacki dnk

САН ДИЈЕГО – Амерички научници успели су први пут у историји да створе организам са једним вештачким делом ДНК.

У средњој школи, на часу биологије, сви смо учили да се ДНК састоји од четири хемијска градивна блока, односно четири нуклеотида, означена словима А, Т, Ц и Г.

У студији која је објављена у часопису „Nature“, амерички научници, међутим, тврде да су сада проширили овај алфабет за два слова, тј. за две базе које не користи ниједан организам на нашој планети.

„Створили смо ћелију која је кадра да складишти већи број генетских информација“, рекао је Флојд Ромесберг, вођа истраживања и биохемичар са калифорнијског Истраживачког института Скрипс.

Свака двострука завојница ДНК има окосницу од молекула шећера за коју су везане базе аденин (А), тимин (Т), цитозин (Ц) и гванин (Г). Ова слова представљају шифре за кодирање аминокиселина које су градИвни блокови за стварање протеина. Базе повезују две завојнице попут пречки на мердевинама. А се увек везује са Т, а Ц са Г и обрнутно.

„X и Y су неприродни нуклеотиди које смо створили“, навео је Ромесберг, описујујћи вештачка слова које су он и његове колеге убацили у ДНК бактерије Ешерихије коли.

Након 15 годишњих покушаја – и први пут у историји науке вештачког живота, истраживачи су успели да активирају овакав ДНК унутар живог организма.

Аутори студије истичу да проширење алфабета живота са четири на шест слова отвара велике могућности. Било би, на пример, могуће програмирати ћелије да стварају протеине који би садржавали неке друге аминокиселине поред 20 стандардних.

Ова би се техника, између осталог, могла користити за стварање отровних аминокиселина које би уништавале искључиво ћелије рака, као и за стварање светлећих аминокиселина које би научницима омогућиле да под микроскопом прате хемијске реакције.

Ромесбергова креација названа је „ванземаљски ДНК“, али он каже да не треба страховати да ће из његових експеримената настати мутирајући организми.

Наиме, како је објаснио, без константног уношења X и Y нуклеотида узгајаних у лабораторији, бактерија се враћа у нормално стање, репродукујући природни ДНК са само два базна пара.

Танјуг