Руси контејнером „потопили“ амерички разарач, 27 деморалисаних морнара дало отказ!

Su24

МОСКВА/ВАШИНГТОН – Недељама је трајала мистерија о томе шта је натерало део посаде америчког торпедног разарача „Доналд Кук“ у Црном мору да после непосредног сусрета са руским бомбардером „Су-24″ затражи иступање из флоте!?

Државни секретаријат САД признао је да је посада америчког торпедног разарача „Доналд Кук“ била деморалисана после сусрета са руским бомбардером који није имао бомбе и ракете, већ само контејнер са системом за радиоелектронску борбу.

Догађај се десио 12. априла – руски бомбардер „Су-24″ извршио је кружни лет над америчким разарачем, а последица је била чињеница да је 27 америчких морнара написало изјаву о давању отказа из флоте. Што је тако преплашило посаду торпедног разарача?

„Доналд Кук“ је торпедни разарач Војно-морских снага САД четврте генерације. Његово главно оружје су крстареће ракете „томахавк“, које могу да лете до 2.500 километара и носе нуклеарно пуњење. У обичној или ударној варијанти, брод је опремљен са 56 или 96 таквих ракета.

Торпедни разарач је опремљен најновијим ратним информационим системом „Аегис“, који, између осталог, уједињује средства противваздушне одбране свих бродова на којима је постављен у заједничку мрежу, омогућујући истовремено да се прати и гађа на стотину циљева.

На надоградњи торпедног разарача смештене су огромне антене универзалног радара које замењују неколико обичних радиолокацијских станица. Уз „томахавке“ у универзалним лансирним уређајима на „носу“ и крми, налази се 50 диригованих ракета различите класе.

Руски бомбардер „Су-24″, који је долетео до „Доналда Кука“, није имао бомбе ни ракете. Под трупом авиона носио је контејнер са системом за радиоелектронске борбе „хибини“ – наводи портал „Руског весника“. Пошто се приближио, „хибини“ је искључио радар разарача, а затим и систем преноса података – укратко, цео „аегис“.

„Су-24″ је после тога симулирао ракетни напад на ослепљени и неми брод. И потом исто то још неколико пута. Када је бомбардер напокон одлетео, „Доналд Кук“ је одмах отпловио у румунску луку.

Аналитичари истичу да ће нагли развој наџвучних беспилотних летелица постати још једно место војно-техничког супротстављања Москве и Вашингтона. Као одговор на појаву америчке доктрине „муњевитог глобалног удара“, Русија је спремна да развије ништа мање глобални свемирски штит: Војску ваздушно-свемирске обране.

Вести онлајн