КиМ: После састанка са Филеом – мук

филе

После састанка са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом у Косовској Митровици, на северу Косова – мук! Потпуно неуобичајена ситуација да ткзв. градоначелници четири општине не желе да дају изјаве (на телефоне их је и јуче било немогуће добити), након што су угостили политички највишег европског званичника који је дошао у тај град, претходно посетивши Београд и Приштину.

О чему се говорило на састанку, зна се само из Филеове изјаве. А он је саопштио како је закључено да је неопходно створити услове за формирање Заједнице српских општина и да у томе градоначелници са севера КиМ могу да очекују помоћ Европске уније.

– Српске општине имају важну улогу у спрово­ђењу и примени Бриселског споразума и додатно ћемо се потрудити да им помогнемо да одраде свој посао – казао је Филе. На састанку у Косовској Митровици се говорило и о економском оснаживању локалних заједница, а Филе је истакао да је било речи и о пакету од 38,5 милиона евра који служи за подршку пројектима на северу Косова.

Занимљиво је да ткзв. градоначелници након састанка нису желели да се обрате медијима, што је подстакло гласине да је можда било и некаквих ултиматума од стране високог представника ЕУ. Свакако, новинарима је ускраћен одговор на питање – да ли сада представници Брисела и у сфери економије преузимају улогу Београда који је имао на северу КиМ?

Ткз. председница СО Косовска Митровица Ксенија Божовић каже да је из медија чула о чему се говорило на састанку.

– Чули смо да је било речи о статуту општине, а ако је то била тема, онда је примедба за оне који су заказивали састанак да је њему требало да присуствују председници скупштина јер смо ми формирали комисије и учествовали у њиховом раду. Нисмо информисани ни о договорима са састанка, а изненадила сам се да се после састанка са Филеом нико од ткзв. градоначелника није обратио медијима. Нико ништа не зна – каже Божовићева.

 

Чекају верификацију мандата

Такозвани одборници Скупштине општине северна Митровица усвојили су измене статута општине Северна Митровица. Са седнице је упућен захтев Централној изборној комисији Косова да поступи по закону и додели мандате одборницима са листе Грађанска иницијатива СДП – Оливер Ивановић и Грађанска иницијатива Српска, који 36 дана чекају да им се верификују мандати.

Извесно је да ће се ткзв. градоначелници убрзо огласити, јер се српска заједница спрема за парламентарне изборе на Косову.

Са 90 гласова за, четири против и три уздржана, распуштен је ткзв. косовски парламент. На састанку пре гласања, Хашим Тачи је политичким представницима Срба казао да је планирани датум избора 8. јун.

– На том састанку су разговарали о две опције расписивања избора, и ово је био најбезболнији начин. Самостална либерална странка је спремна за изборе, и данас ћемо о томе говорити, као и о заједничкој листи. Уколико се сложимо и нађемо заједнички језик, сматрам да је најпаметније да будемо на заједничкој листи, јер смо тако најјачи. Сада немамо резервисана места и морамо да се боримо и за цензус – каже за „Вести“ Саша Милосављевић, шеф посланичког клуба СЛС.

Пре неколико дана у Београду је одржан први неформални састанак политичких представника Срба са Косова, са темом једне листе, на којој би се нашли представници СЛС и ГИ „Српска“ коју подржава Београд.

– Спремни смо за изборе и за разговоре са свима који су спремни да ставе опште интересе изнад партијских и личних – каже председник Грађанске иницијативе „Српска“ Владета Костић.

Састанку са Филом присуствовали су ткзв. градоначелници Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана, као и специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар и члан Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина Љубомир Марић.

 

Спречили формирање косовске војске

Такозвани српски посланици у косовском парламенту први пут за последње четири године су били јединствени у ставу, и показали какви су ефекти јединства у одлуци. Наиме, нико од 13 представника Срба није желео да подржи уставне амандмане које је тражила странка Хашима Тачија, односно спречили формирање војске Косова.

 

Ј. Л. Петковић – Вести / Срби на окуп