Доњецк одбио Путина, НАТО довлачи појачање

???????????

КИЈЕВ – Такозвана Влада у Кијеву и присталице федерализације на истоку Украјине изразили су данас спремност на преговоре о решењу кризе у тој земљи, али уз постављање услова и изражавање сумњи у искреност друге стране. Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да не види знакове да Русија повлачи трупе са украјинске границе и најавио јачање присуства Алијансе на истоку.

13.07 – ЕУ је саопштила да одлука о спровођењу референдума о независности у источној Украјини, који „нема легитимитет“, може само „погошати“ ситуацију.

12.03 – Савет самопроглашене „Доњецке народне републике“ донео је данас одлуку да не одложи референдум о незавиности региона, упркос апелу руског председника Владимира Путина да то учине. Референдум ће бити 11. маја“, рекао је један од чланова Мирослав Руденко за Интерфакс.

11.20 – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да не види знакове да Русија повлачи трупе са украјинске границе и најавио јачање присуства Алијансе на истоку.

11.05 – Украјинска војна операција против проруских побуњеника биће настављена без обзира што их је руски председник Владимир Путин позвао да одложе референдум о независности од Украјине, изјавио је данас секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андриј Парубиј.

10.18 – Министар иностраних послова Велике Британије Вилијам Хејг изјавио је да не види знаке да су се руске трупе повукле са границе са Украјином и у исто време затражио од проруских активиста у источној Украјини да не одрже планирани референдум о независности од укрјаине.

9.26 – Руско Министарство иностраних послова саопштило је да је генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен „слеп“, након што је написао да не види знаке да је Русија повукла своје трупе са границе са Украјином, известио је Итар- Тас с.

9.06 – Немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Стајнмајер поздравио је данас „конструктиван тон“ руског председника Владимира Путина о Украјини, након што је он позвао проруске активисте на југоистоку Украјине да одложе референдум о независности од Украјине и додао да су се руске трупе повукле са границе.

8.49 – Амерички председник Барак Обама и руски лидер Владимир Путин требало би да реше своје разлике „као прави мушкарци“, изјавио је кандидат на председничким изборима у Украјини Валери Коноваљук.

Украјинска влада спремна је да разговора са политичким партијама и регионалним званичницима у источним регионима ради разрешавања кризе у земљи, али не и са „терористима“, саопштило је данас украјинско министарство спољних послова.

Истовремено су се данас огласиле и присталице федерализације у Доњецку, које су изразиле спремност на преговоре са Кијевом, пренео је Глас Русије.

Копредседник владе самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изразио је спремност на разговоре са Кијевом, истичући да „никада нисмо одбијали било какве преговоре, учествовали смо“.

Он је, међутим, рекао да је Кијев, на жалост, „увек обмањивао, односно није испуњавао договорено, његови потписи и речи су безвредни“.

Пушилин је изразио сумњу да се стање ускоро може променити.

Агенција АФП навела је да проруски активисти на истоку Украјине тренутно одмеравају да ли да одложе референдум, као што је то синоћ затражио председник Русије Владимир Путин.

У саопштењу министарства спољних послова Украјине наведено је да је приоритет владе Украјине „свеобухватни национални дијалог уз учествовање политичких снага, регионалних представника и јавности“.
„Али дијалог је немогућ и незамислив са терористима“, наглашено је у саопштењу министарства, пренела је агенција Ројтерс.

Кијев проруске активисте, који тренутно контролишу веће подручје на истоку Украјине, називају „терористима“ или „бандитима“ које подржава Русија с циљем да се дестабилизује Украјина.

Москва те оптужбе негира, наводећи да Руси који живе на истоку Украјине желе само да одбране своја права од евентуалних напада прозападне украјинске владе.

Председник Русије Владимир Путин позвао је у среду на разговоре између украјинских прозападних власти и сепаратиста на истоку Украјине, корак који је Кијев протумачио као доказ да међународни притисак на Москву функционише.

Путин је, такође, позвао активисте да одложе референдум о независности сазван за 11. мај и саопштио је да је повукао руске војнике са границе са Украјином.

Украјинско министарство спољних послова саопштило је да чека на доказ да су руски војници отишли са границе, пренела је британска агенција.

Танјуг