Степан Бандера – идеолог украјинских нациста „Десног Сектора“

?????????????????????????

МНОГО спомињани по злоделима „Десни сектор“ не планира никакве манифестације 9. маја у време празновања Дана победе. Руководство те ултрадесничарске националистичке организације тврди да ће њихови активисти само чувати ред тамо где су их замолиле организације ветерана. У „Десном сектору“ сматрају да је 9. мај дан сећања на све погинуле у Другом светском рату.

Велики број грађана Украјине активисте „Десног сектора“ назива „бандеровцима“ по контроверзној личности Степану Бандери кога многи сматрају идеологом украјинског национализма. Степан Бандера се родио 190а9. године у Галицији у тадашњој Аустроугарској у грко-католичкој, дакле унијатској породици. Бандера се борио и против Пољака и Немаца, али је касније, што је и доказано, сарађивао са немачким окупаторима. Уосталом, сви чувари у нацистичким логорима на истоку Европе су били из западне Украјине и прибалтичких земаља. После рата је успео да побегне у Немачку, али га је совјетска тајна служба пронашла и ликвидирала у Минхену 1959. године.

На стогодишњицу Бандериног рођења у Украјини је 2009. године штампана поштанска марка.

На крају свог председничког мандата, у јануару 2010, Виктор Јушченко прогласио је Степана Бандеру херојем Украјине „због хероизма у борби за независну Украјину“. Награду је од Јушченка тада примио Бандерин унук.

На истоку Украјине је таква одлука изазвала велико разочарање. Посланици Европског парламента су тражили да нови председник Виктор Јанукович поништи такву одлуку. Против доделе ордена хероја Степану Бандери био је и Центар Симона Визентала који је постао познат у свету потрагом против нациста. У априлу 2010. Доњецки окружни суд поништио је указ Виктора Јушченка о одликовању Бандере. Уследила је оштра реакција не само украјинских националиста који живе на Западу већ и оних ултранационалистичких политичара из западне Украјине.

За већину присталица националистичког „Десног сектора“ Степан Бандера је идол и херој, па се не треба изненадити ако 9. маја буду носили његове слике и доказивали да је он прави херој Украјине.

Новости