У џихаду Албанци и Босанци

dzihadisti

Истраживања швајцарског недељника „Zontagscajtung“ на Фејсбуку и осталим мрежама су показала да је око 15 особа из ове земље отишло у Сирију и придружило се борбама исламиста. Према речима новинара Данијела Глоса, већина њих су албанског или босанског порекла.

Имена су им само делимично идентификована. Један Босанац под именом Валдес је има место боравка у Кринсу (Луцерн). Таст му је босански досељеник који има бројне контакте са радикалним муслиманима у домовини. Валдес припада групи џихадиста, који су још екстремнији него старије генерације у његовом окружењу – констатује швајцарски новинар.

Он додаје да док родитељи настоје да се интегришу у швајцарско друштво, њихова деца ступају у контакте са фундаменталистима.

– Валдес је 2011. учествовао на годишњој конференцији Исламског централног савета Швајцарске (ИЗРС), а на Фејсбуку је пријатељ са огранком у Базелу и са многим

Први контакти

Пошто европски муслимани, који желе да се прикључе рату у Сирији, махом не говоре арапски, постоје посредници који им обезбеђују везе са исламистичким борбеним групама. Ту је интернет веома важан како би се успоставили први и прави контакти, каже новинар „Зонтагсцајтунга“.

особама из окружења ИЗРС. Иако нема доказа да ова организација регрутује борце за Сирију, чињеница је да је грађански рат у тој земљи велика тема за ИЗРС и његове симпатизере. Џихад је за многе од њих легитиман, иако се официјелно одвраћа од пута у Сирију и наглашава да су они против насиља и екстремизма – каже новинар Глос.
Валдеса је открило то што је на Фејсбуку изабрао лого екстремистичког покрета Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) као слике на профилу. Упадљива су и његова пријатељства са другим фундаменталистима и сиријским борцима, а осим тога швајцарски џихадисти размењују многе пропагандне видео-снимке из кампова за обуку исламиста у Сирији.

Тако се шире текстови и пошта са џихадистима из других европских земаља. Из тих контаката се види да швајцарски исламисти нису затворена група, него да су повезани у међународне мреже које су језички структуиране – за оне који говоре француски, немачки, албански или босански. Уз њих иду и симпатизери или пропагандисти, који шаљу слике и чланке и делом их сами преводе.

 

Важна је препорука

На питање како се Швајцарци и мигранти који ту живе прикључују борбама у Сирији, Данијел Глос каже да постоји неповерење према Европљанима генерално, јер се исламисти плаше инфилтрирања западних тајних служби у њихове редове.
Поверење се стиче кроз препоруке верних исламиста и њиховим сталним посматрањем и праћењем.

Б. Божин – Вести