Припреме за велики сусрет у Јерусалиму

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Патријарх Атинагора и папа Павле VI

Васељенски патријарх Вартоломеј верује да је посета папе Јерусалиму весник новог поглавља екуменског дијалога

savabrankovic

Данас, 24. априла по јулијанском, а 7. маја по новом календару, Света Црква Православна слави св. Саву Ердељског (Бранковића). Једна од молитвених песама посвећених овом светитељу из Србљака која би требало по типику да се чита свим црквама СПЦ каже овако:

Дођите сви који прослављате празник, а нарочито ви што живите у нашој земљи, да саставши се заједно, прославимо светлим песмама Саву, бранитеља праве вере! Јер он посрами зловерне, настојећи, да расте многородна пшеница православне вере и да се не меша са јеретичким кукољем; те је и душу своју положио за Христову Цркву. Зато се сада моли за све који певају: Радуј се, Саво,
дивни исповедниче праве вере. (Из службе св. Сави Ердељском)

Ипак, данашњи многи епископи Цркве Христове, чине све што је супротно деловању светитеља исте те Цркве, те мешају зловерје са Православљем, кукољ са пшеницом. Да је заиста тако најсликовитије показује пример деловања „првог међу једнакима“, Патријарха цариградског Вартоломеја:

Порука патријарха Вартоломеја Риму на празник светог Андреја Првозваног била је јасна: он је изразио наду да ће владавина папе Франциска донети „поновно надахнуће“ заједничком путу православних и римокатолика према потпуном јединству. Сусрет који треба да се одржи у Јерусалиму, најављен за период од 24. до 26. маја 2014. године, шанса је да се отвори ново поглавље екуменског дијалога, који је патријарх Вартоломеј окарактерисао као „веома значајан и из више разлога одлучујући„.

Према наводима званичног сајта Васељенске патријаршије овај сусрет ће „афирмисати братске односе између две ‘сестринске цркве’ и промовисати јединство и помирење међу црквама, мир и заустављање насиља широм света, а посебно на Блиском Истоку“.

Патријарх у свом званичном саопштењу поводом папине посете између осталог каже: „Са радошћу и братским осећањима ишчекујемо сусрет са вољеним у Христу братом Његовом светошћу папом Франциком у Светом граду Јерусалиму. Педесетогодишњица сусрета папе Павла VI и патријарха Атинагоре изузетна је прилика да се продубе братске везе између Петра и Андреја, којима наше Свете столице дугују оснивање. Из тог разлога, ходећи стопама Павла VI и патријарха Атинагоре, изражавамо нашу жељу за наставком односа између Православне и Римокатоличке цркве. Пре две хиљаде година Јерусалим је био место где је Светлост засијала из Гроба. Нека би Јерусалим опет био место где ће светлости мира, међусобног поверења и братске љубави јако засијати због наших цркава и због целог света“.

10308119_639352856141180_2226724794366043605_n

Константинопољски патријарх се 5. маја у Фанару састао са кардиналом Куртом Кохом, који је у Истанбул дошао како би учествовао на конференцији посвећеној богословским напорима папе Бенедикта ХVI. У свом обраћању „пријатељима Рацингера“ патријарх Вартоломеј је истакао важност богословског наслеђа папе Бенедикта и његов допринос постмодернистичком богословљу „постсекуларизованог света“. Вартоломеј је нацртао интересантан цртеж борбе атеизма, који је назвао „новим фундаментализмом“, са православљем које приписује „верском фундаметнализму“. Где се на том приказу налазе „пријатељи Рацингера“ и православни модернисти са Вартоломејом на челу? Налазе се на веома пријатном положају „изнад окршаја“. Саопштено је да су кардинал Курт Кох и његова пратња посетили цркву Светог великомученика Георгија, а затим их је патријарх позвао на свечани ручак.

У паузи између припрема за дочек папе Франциска, патријарх Вартоломеј не посустаје у својим екуменским сусретима, међу којима је и недавна посета Холандији, где је такође промовисао екуменске вредности, прижељкујући уједињење „цркава“. На предавању у Утрехту, патријарх се присутним бискупима обратио речима: „Можда још нисмо стигли до тачке теолошког подударња и предстоји нам даљи рад ка том циљу. Делећи заједничко хришћанско наслеђе, с разлогом се можемо надати да ћемо једног дана превазићи нашу тужну поделу и понудити свету, који се све брже секуларизује у једну глобалну заједницу, уједињену хришћанску веру. Прешли смо дуг пут од почетка нашег дијалога, а садашње стање је непогрешив показатељ значајног напретка који смо до сада постигли. Радујмо се због тога и наставимо молитвено да се састајемо и разговарамо имајући поверење и веру у Духа Светога, Који управља институцијом Цркве и води је у потпуну слободу од било каквих принуда и детерминизма ка есхатону„.

Обраћајући се студентима теологије на отварању конференције „Бенедикт XVI и Православље“, васељенски патријарх је истакао да „доживљавају предукус сусрета у Јерусалиму са наследником папе Бенедикта, папом Франциском, педесет година након братског загрљаја Павла VI и Атинагоре у Светом граду„.

Према програму посете, папа Франциско ће прво имати приватни сусрет са патријархом, где ће потписати заједничку декларацију. Затим ће се одржати екуменски сурет поводом педесетогодишњице сусрета патријарха Атинагоре и Павла VI у цркви Светог Гроба, где ће папа одржати говор, а након тога биће организована вечера са патријархом, епископима и бискупима латинског патријархата у Јерусалиму.

Свети Теофан Затворник о последњим временима каже:  Иако ће се име Христово чути свуда унаоколо, и свуда ће бити видљиви храмови и црквени чинови- све је то само наизглед, а изнутра ће бити истинско одступништво“.

 „А ти бирај једно од двоје – или земаљско или небеско“ -Преподобни Лаврентије Черниговски

Погледати још и Патријарх Вартоломеј у Милану

Превод и припрема: екипа ФБ странице „Православље живот вечни“