Љубиша Диковић одликовао пуковника Националне гарде Охаја Дина Брауна и најавио одржавање заједничке војне вежбе Србије, САД, Бугарске, Румуније, Грчке и Македоније

dikovic

БУЈАНОВАЦ – Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је данас у бази Добросин код Бујановца да ће на простору југа Србије ускоро бити одржана заједничка вежба међународних снага и истакао одличну сарадњу са КФОР-ом.

Војска Србије већ дуги низ година учествује у међународним вежбама, како у Србији, тако и са партнерима ван Србије.

„Планирана је заједничка вежба са снагама из европске команде САД, као и Бугарске, Румуније, Грчке и Македоније“, објаснио је Диковић.

Према његовим речима, циљ вежбе је јачање заједничке способности у условима кризе и тиче се задатака из „треће мисије“.

Он је прецизирао да се „трећа мисија“ односи на помоћ угроженом становништву у време елементарних непогода, теротистичких акција и угрожавања безбедности.

„Вежба ће бити одржана на простору југа централне Србије и у бази ЈУГ, која за то има све капацитете“, најавио је Диковић.

Он је истакао одличну сарадњу са КФОР, напомињући да Војска Србије, по Војно-техничком споразуму и Резолуцији 1244, заједнички реализује активности са КФОР и снагама безбедности Србије, ради контроле овог простора.

„Сарадња није само на највишем нивоу, моји састанци са командантом КФОР ту сарадњу чине упечатљивом“, оценио је Диковић и напоменуо да се сарадња одвија и на нижим нивоима.

„Више од 300 заједничких активности годишње имамо на свим нивоима. Сарадња је заиста изванредна“, додао је Диковић и објаснио да се, на основу заједничких процена и анализа, предузимају мере са обе стране административне линије.

Диковић је бази ЈУГ, у присуству министра одбране Братислава Гашића, уручио захвалницу пуковнику Националне гарде Охаја Дину Брауну за успешну сарадњу.

Командант четврте бригаде Копнене војске бригадни, генерал Зоран Лубура упознао је Гашића и Диковића са задацима на обезбеђивању дуж 117 километара административне линије према Косову и Метохији и контроле 505 квадратних километара Копнене зоне безбедности.

Он је рекао да припадници јединице сарађују и са цивилним сектором, почев од изградње путева, гашења шумских пожара, снабдевања водом и здравствене помоћи становништву у удаљеним подручјима.

Лубура је истакао да је, без обзира на националну и верску припадност, сарадња са становништвом одлична.

Фонет