Вилијам Хејг: Русија намерно шири нереде у Украјини, а идеја да су власт у Кијеву преузели екстремисти је далеко од истине

vilijam-hejg

Русија се на неприхватљив начин меша у предстојеће председничке изборе у Украјини који треба да се одрже 25. маја, рекао је данас у Кијеву британски министар спољних послова Вилијам Хејг.

Русија организује огромну пропаганду, рекао је Хејг новинарима и додао да би неуспех избора био „ужасан ударац демократији“ у земљи. Одржавање избора све више се доводи у питање због спирале сепаратистичког насиља на истоку земље.

Хејг је рекао раније данас у интервјуу за четврти програм Би-Би-Си (BBC) радија да Русија намерно шири нереде у Украјини да би се пореметили председнички избори.

Британски шеф дипломатије је оптужио Москву да не спроводи оно што је договорено Женевским споразумом постигнитом 17. априла на састанку Москве, Кијева, САД и ЕУ.

Хејг се данас у Кијеву састао са политичким лидерима и вођама грађанског друштва уочи избора 25. маја. Демантовао је да екстремисти доминирају земљом, што оптужује Русија.

– Идеја да су неки екстремисти преузели овде власт је далеко од истине – рекао је Хејг.

Хејг је рекао за радио BBC да Украјинци не могу да се застраше и одврате од избора нередима „који се намерно изазивају и координирају из друге земље, у овом случају Русије“.

– Имају права да имају демократске изборе, да изаберу свог председника – рекао је Хејг и изразио наду да ће нови шеф државе бити фигура која уједињује и неко ко може да искорени корупцију, спроведе добар економски програм и доведе до смиривања ситуације.

Рекао је да је Запад потпуно отворен за дипломатију и да жели смиривање ситуације у Украјини.

Појачана је дипломатска активност због ситуације у Украјини и предстојећих избора. У посети Кијеву данас је и високи представник УН а у Москву на разговоре с председником Русије Владимиром Путином отпутовао је Дидије Буркхалтер, председник Швајцарске и председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Бета-АФП