Пуси рајот на Капитол хилу

pusi rajot

Таман помислите да је њихових пет пинута славе прошло, кад ето ти жена из Пуси рајота на Капитол хилу и у срцима (неких) америчких законодаваца. Оне су такође позирале за фотографије са Хилари Клинтон, на чијој су Твитер страници фотке одмах и завршиле.

Пуси рајот нису дошле празних руку. Са собом су пригодно донеле листу својих сународника Руса за које би хтеле да их власти САД ставе под санкције због „кршења људских права“. На њиховој листи је – гле изненађења – и судија који је председавао њиховом суђењу 2012. због подстицања верске мржње. Оптужба против њих је била поднета пошто су у олтару Храма Христа Спаситеља у центру Москве вриштале трачеве пуне опсцености о руској влади и верским поглаварима.

Са „уметницама“ су на данашњој (6. маја – прим. прев.) конференцији за штампу били сенатори Бен Кардин, Крис Марфи, Ричард Блументал, Џеф Флејк и конгресмен Стив Коен. Претходно су републикански сенатори Чарлс Грасли и Тед Круз изразили снажну подршку Пуси рајот – известио је „Нешенел журнал“

А сенатор Блументал рече:

„Оне такође дају лик и глас грешном и опаком кршењу људских права од стране руске владе и прогону – не истрази – већ прогону неслагања и слободе говора у Русији.“

Човек се мора запитати имају ли сенатори уопште појма шта су те жене урадиле када су руске власти навеле да их оптуже. Или је можда свако ко нападне садашњу руску владу аутоматски херој за Вашингтон. Подсетимо се да су ове жене упале у олтар (у приватном власништву) Храма Христа Спаситеља током црквене службе, одевене у светлу одећу којом су скривале свој  идентитет. Вриштале су „панк молитву“ следећих редова:

Срање, срање, срање Господа!
Срање, срање, срање Господа!
Света Марија, Богородица, постала феминисткиња …
Патријарх Гунђајев верује у Путина
Курво, боље веруј у Бога!

Да ли наречени сенатори верују да би верска служба одржавана на приватном власништву требало да буде отворена за будалаштине оних који се насилно супротстављају управо тој вери ? Имају ли неонацисти право да упадају у синагоге у Конектикату ? Или сатанисти у хришћанске цркве у Аризони или Тексасу ? Да ли је гоњење за такво понашање „грешно и опако кршење људских права“, како је сенатор Блументал рекао ?

Што Хилари Клинтон не запоје „панк молитву“ у Националној катедрали у Вашингтону ?

Дозволите нам да подсетимо и на друге перфомансе уметности што нису подлегли кривичном гоњењу у Русији:

Сликање мушког фалуса на мосту Санкт Петербурга; представа јавног оргијања у Музеју Тимирјазева у Москви, укључујући голотињу и (привидно) пуну пенетрацију ( Толоконикова је била учесница иако у поодмаклој трудноћи); бацање живих мачки на особље Мекдоналдс ресторана у Москви; превртања полицијских аутомобила, једном наводно са све полицајцем; паљење имовине молотовљевим коктелима; инсценација вешања имиграната и хомосексуалаца у супермаркету; пројектовање лобање и укрштених кости на фасаду зграде руске владе; просипање великих бубашваба по стомаку трудне чланице групе (опет Толокоњикова ); крађа залеђене пилетине из супермаркета, гурнуте у вагину једне чланице ( изгледа Марије Алохине, наводно је била ту и Толокоњикова).

Да ли наречени сенатори одобравају овакве „протесте“ ?. Да ли би се сенатор Флејк придружио „активистима“ који се у Аризони баве сличним активностима? Да ли би сенатор Тед Круз стао пред хришћанске конзервативце Тексаса и подржао инвазију таквих „демонстраната“ на њихове цркве? Хоће ли гласачи поставити оваква питања и тражити одговор?

Или су овакве активности OK само у страним земљама чије су владе у немилости Вашингтона? Да ли се наречени сенатори питају зашто се остатак света ишчуђава двоструким стандардима и лицемерју америчке владе?

Аутор: Данијел Мекадамс
Извор: http://ronpaulinstitute.org/archives/peace-and-prosperity/2014/may/06/pussy-riot-on-capitol-hill.aspx
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп