Шеф делегације ЕУ у Подгорици: Црна Гора није морала да подржи увођење санкција Русији

crna-gora-evropska-unija

Беч/Подгорица — Црна Гора се залаже за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Украјине, каже државни секретар Министарства спољних послова Владимир Радуловић.

Државни секретар за политичка питања у црногорском Министарству спољних послова и европских интеграција Владимир Радуловић је позвао на смиривање тензија и деескалацију сукоба у источној Украјини, као и на одржавање дијалога и решавање кризе искључиво политичким и дипломатским средствима.

Радуловић је учествовао на Министарској седници Комитета министара Савета Европе у Бечу, где је обележено 65 година постојања ове паневропске организације.

Он је, говорећи о кризи у Украјини, позвао на поштовање међународног права и међународно преузетих обавеза.

„Констатовано је да нас управо украјинска криза, њени узроци и реперкусије опомињу да се суочавамо, не са крајем, већ са повратком историје“, саопштено је из Министарства.

Иначе, кључна тема сесије, којој је председавао аустријски министар спољних послова Себастијан Курц, био је извештај генералног секретара СЕ Торбјорна Јагланда „Вредности Савета Европе и стабилност у Европи: текући изазови“, а доминантна тема конференције била је ситуација у Украјини, пренели су црногорски медији.

Радуловић се осврнуо и на напредак који је Црна Гора постигла у европским и евроатлантским интеграцијама и пренео очекивања да ће Самит НАТО-а у Велсу донети нови и значајан искорак ка чланству Црне Горе у НАТО-у.

„Црна Гора није морала да подржи увођење санкција Русији“

Црна Гора није морала да подржи санкције које је Европска унија увела Русији због дешавања у Украјини, изјавио је данас у Подгорици шеф Делегације ЕУ Митја Дробнич.

“Не постоји обавеза да се држава кандидат придружује свим акцијама и свим политичким ставовима Европске уније. Додуше, било би чудно, али се некако подразумева кад преговарамо о чланству да обједињујемо своје погледе на светска питања. Тако да у формалном смислу не постоје обавезе и било је у прошлости ситуација када се државе кандидати нису придружиле неким одлукама ЕУ, тако да је одговор не”, рекао је Дробнич.

Он је одговарајући на питање да ли би Црна Гора трпела неке последице да се није придружила мерама ЕУ, када је реч о украјинском питању, које укључују и неке мере према Русиј, рекао да формално не би било никаквих проблема и свака држава у ситуацији у којој је Црна Гора има право да се не сагласи, јер треба имати у виду да су и у земљама ЕУ погледи различити.

“Можда не у свим питањима и одлуке ЕУ настају као резултат неких компромиса и договора и у тим компромисима ће учествовати и Црна Гора када постане чланица, а у времену пре тога има право да не подржи неке одлуке”, рекао је Дробнич након округлог стола – Проширење ЕУ као успешна прича, који је данас одржан у Подгорици, пренео је портал ЦДМ.

Танјуг