Кока-Кола уверава кориснике у Србији да не користи контраверзни адитив БВО у својим напицима

koka kola

БЕОГРАД – Бромирано биљно уље (БВО) не користи се ни у једном од напитака Кока-Коле (Coca-Cola) који се продају било где у Европи и никада није ни био састојак Кока-Кола напитка, саопштила је данас та компанија у Србији.

БВО се употребљава у неким напицима на другим тржиштима ради побољшања стабилности њихових производа, јер спречава раздвајање одређених састојака, наведено је у саопштењу компаније Кока-Кола.
„Сви наши напици, укључујући оне са БВО, безбедни су, и то су одувек и били – и у складу са свим регулативама у земљама у којима се продају. Безбедност и квалитет наших производа је наш највећи приоритет“.

Компанија Кока-Кола је најавила да ће у наредним месецима постепено прећи са употребе бромираног биљног уља на сахарозу ацетат изобутират (САИБ) и/или глицерол естер смоле (одвојено или комбиновано). „Наша процена је да ће овај процес у САД бити завршен до краја године“, закључено је у саопштењу.

Глицерол естер смоле се најчешће налази у жвакаћим гумама и напицима, а САИБ се већ 14 година користи у пићима. У САД се глицерол естер смоле већ користи у напицима као што су „Поwераде фруит пунћ“ и „Поwераде Страwберрy Лемонаде“.

Новинска агенција АП данас је пренела да су произвођачи чувених газираних пића, америчке компаније Кока-Кола и Пепси, саопштиле да раде на уклањању контроверзног састојка из својих напитака, попут „маунтејн ђуа“, „фанте“ и „пауерејда“.

Спорни састојак, познатији као БВО, нашао се на удару критика једне онлајн петиције коју је покренула тинејџерка из Мисисипија Сара Каванаг. Према њеним речима, један елемент тог адитива пронађен је у успоривачима пламена.

Примена бромираног биљног уља није дозвољена у Јапану и Европској унији, пренео је АП. Према неким истраживањима, прекомеран унос БВО изазива лезије на кожи, губитак памћења, неуролошке поремећаје.

Танјуг