Филе: „Ја сам пријатељ Албаније и Албанаца“

филе

ТИРАНА – Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе је на својој балканској турнеји данас у Тирани изјавио да постоји добра воља за интеграцију Албаније у ЕУ, можда, већ у јуну за када је најавио још један састанак на врху у главном граду Албаније, објавио је албански портал „Тајм“.

„Наш поновни долазак у Тирану ради разговора на високом нивоу потврђује нашу спремност да заједно радимо на интегративним процесима Албаније на путу ка ЕУ, чиме се повећавају шансе Албаније да у јуну добије статус кандидата“, рекао је Филе на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Албаније Еди Рамом.

Ово је други састанак на високом нивоу представника ЕУ и Албаније.
„Нагласио сам да конфронтација не помаже интеграцији ваше земље“, рекао је Филе који је данас, после Београда дошао у специјалну посету Тирани.
„После данашње посете сам још више убеђен да су влада и опозиција усмерене ка постизању тог националног циља и тражим да покажете дух разумевања и компромиса како бисте се супротставили изазовима интегреације који стоје пред Албанијом“, рекао је Филе.

Према његовим речима, „државе чланице ЕУ су прошле године признале достигнућа Албаније и дали јој јасну перспективу на путу ка ЕУ.

Сада је на Албанији да настави започетим путем. На вашој земљи је да појача напоре у спровођењу и за завршетак реформи које су сада на преломној тачки као што је јачање правне државе, борба против организованог криминала и корупције, реформа судства“, рекао је.
„Верујем да ће додатно ангажовање помоћи Албанији на испуњењу њене агенде у напредовању ка ЕУ. Са премијером смо се договорили да се у јуну поново нађемо у Тирани на састанку на високом нивоу. Снажно верујем да је будућност Албаније у ЕУ и наставићемо да јој помажемо да у то убеди земље чланице“, рекао је Филе.

На питања новинара у вези оптужби бившег премијера Берише комесар је кратко рекао: „Нисам на листи пријатеља на Фејсбуку господина Берише, али вас уверавам да сам пријатељ Албаније и Албанаца. То је све што могу да кажем“.

Танјуг