Сирија: Хомс потпуно ослобођен

homs

Договорен је прекид ватре између Сирије и плаћеника који су окупирали Стари град Хомс. Споразум омогућава евакуацију плаћеника и води ка потпуном ослобођењу града.

Хиљаду бораца ће слободно моћи да напусти центар Хомса са својим породицама и да задржи лично наоружање. Моћи ће да понесу и своје личне ствари и да се у Турску превезу аутобусима са затамњеним стаклима, под полицијском пратњом. Рањени, ако се сложе, биће транспортовани амбулантним возилима сиријског Црвеног полумесеца. Међутим, пре одласка, борци ће морати да предају мапе мина које су поставили.

Овај споразум подсећа на онај постигнут фебруара 2012. између Сирије и Француске о евакуацији Исламског Емирата Баба Амр. Тада су око 3000 бораца са групом цивила присталица били опкољени у насељу Баба Амр, где су прогласили Исламски Емират и унели страх у становништво после клања више од 150 људи који се нису држали шеријатског закона. Борци су били под надзором двадесет француских официра. Најпре је постигнут споразум између Асефа Чавката и Клода Гиона о њиховој предаји и евакуацији. Уследио је мировни споразум између две земље, предаја преосталих француских војних заробљеника на либанској граници и конференција Женева 1. Међутим, овај споразум је коначно пробијен од стране новог француског председника Франсоа Оланда.

У овом случају није јасно која страна држава је одређена да надгледа плаћенике. У сваком случају, споразум је договаран преко Ирана. Споразум такође предвиђа ослобађање 70 талаца које држе исламисти и ослобађање два шиитска села.

Током преговора у Женеви представници просаудијске опозиције су као приоритет навели укидање опсаде подручја Старог Хомса, сугеришући да би тамо могли бити стационирани војници из земаља НАТО-а.

Извор: http://www.voltairenet.org/article183635.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп