ОЕБС посматрачи који су били заточени у Славјанску повезани са немачком обавештајном службом – медији

посматрачи осце

БЕРЛИН, 05. мај. / Итар-Тасс /. „Немачки војни посматрачи који су били заточени у Славјанску имала су „некакве везе“ са Савезном обавештајном службом Немачке (Bundesnachrichtendienst или БНД), пише лист Suddeutsche Zeitung у понедељак.

Према писању овог листа, немачки инспектори нису били запослени у БНД-у или војној контраобавештајној службеи (Militaerischer Abschirmdienst или МАД). Четири посматрача су запослени код Бундесвер Верификационог Центра у Геиленкирхену (Северна Рајна-Вестфалија).
„Центар има задатак да надгледа усаглашеност споразума о контроли наоружања које је потписала Немачке са другим државама, укључујући и задатке у оквиру ОЕБС-а.

Центар је подржан од стране БНД-а, који, према Suddeutsche Zeitung, има канцеларију у Геиленкирхену.
„Немачка Савезна обавештајна служба обезбеђује консултације за посматрача ОЕБС-а пред њихове мисије, даје информације и препоруке о ситуацији у земљи у коју се мисија шаље на основу локација предметних објеката.

Војни посматрачи из земаља ОЕБС-а, били су заточени у Славјанску 25. априла, ослобођени су 3. маја уз помоћ руског председничког изасланика Владимира Лукина.

Извор: http://en.itar-tass.com/world/730469
Превод: СРБИ НА ОКУП