Инспектори из САД и Норвешкe на посматрачком лету преко Русије

лет преко русије

Заједничка мисија Норвешке и Сједињених Америчких Држава ће предузети лет по Уговору о отвореном небу.

МОСКВА, мај 05./ИТАР-ТАСС/. Заједничка мисија Норвешке и Сједињених Америчких Држава ће предузети лет над Русијом од 5. до 8. маја по Уговору о отвореном небу, рекао је за Итар-Тас шеф националног центра за смањење нуклеарне претње Сергеј Ришков.

„Током лета по координисаној маршрути руски стручњаци у румунском посматрачком авиону Ан- 30 ће контролисати стриктно поштовање координисаних параметара лета и употребу опреме за мониторинг предвиђених Уговором о отвореном небу“, рекао је Ришков.

Према његовим речима, авион Ан-30 спада у авионе који нису наоружани било којим оружјем. Посматрачка опрема која је у њега монтирана прошла је потребно међународно сертификовање у којем су руски специјалисти такође учествовали.

Уговор о отвореном небу потписан 1992 године окупља 34 земље. Посматрачки летови се обављају над Русијом, САД, Канадом и Европом. Главни задаци уговора су развој транспарентности, помоћ у надзору над испуњењем уговора о контроли наоружања, проширење могућности у спречавању криза и решавање кризних ситуација у оквиру Организације за европску безбедност и сарадњу у Европи ( ОЕБС ) и других међународних организација.

Извор: http://en.itar-tass.com/world/730442
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп