Срећан празник свим Хришћанкама – Дан Светих жена Мироносица! (беседа оца Максима – видео)

мироносице

У име Оца и Сина и Светога Духа,
Данас је, браћо и сестре, Недеља светих мироносица. У нашој богоспасовној Епархији на данашњи дан обично су побожне сестре Хришћанке, које су помагале и које и данас помажу нашим обитељима и катакомбама око дочека свих вас верних, приносиле на жртву колач и жито у част и спомен ових великих и светих жена мироносица.

Данас вршимо њихов спомен, вршимо спомен на њихову неизмерну љубав коју су показивале према Спаситељу Христу. Вршимо спомен на њихову дубоку и велику веру уз помоћ које су, уместо женске страшивости, стекле велику неустрашивост и захваљујући тој неустрашивости оне су смело и увек ишле за Христом, неодступно.

Оне су за Христом ишле чак и тамо где већина светих апостола из страха људског нису смели. Биле су са Христом и онда кад је Он био на крсту, оне су са Светом Богомајком која је била предводница у таквој љубави према Христу, њихова предводница, њихов пример који су следиле, дакле, са Светом Богомајком оне су и под крстом биле са Христом. Међу њима је био само један свети апостол, Свети апостол Јован Богослов. Свете жене мироносице су, захваљујући таквој својој огњеној љубави и ревности према Господу Христу, биле и први сведоци Његовог Васкрсења.

Ми у овим празничним данима Светог Васкрсења у стихирама и богослужбеним песмама непрестано опевамо и сећамо се тог догађаја у коме су жене мироносице прве, врло рано ујутро, дошле на Христов гроб и затекле гроб празан. Нашле су само празан гроб и у њему повоје у којима је Христос био погребен. Тиме су оне постале први сведоци, први благовесници тог највећег догађаја у читавом свету, у читавом Космосу, Светог Васкрсења Христовог. Оне су, не само за време земаљског живота Христовог, ишле ревносно и пратиле Христа и следиле Његову науку, већ су и по Васкрсењу Христовом оне широм света ишле, сведочиле своју веру, сведочиле, пре свега, својим побожним животом, неке од њих су и мученички скончале, и као такве оне су наследиле Царство Небеско, где сада у вечности гледају свог љубљеног Господа Христа и у вечности пребивају са Њим.

Нека би Господ Христос Својим Светим Васкрсењем и нама даровао Своје васкрсне, благодатне, богочовечанске силе, како би у тој љубави и ревности какву су ове жене мироносице имале и ми њима подражавали и како би са таквом љубављу и ревношћу и ми неодступно ишли за Христом током читавог овог нашег овоземаљског живота и како би, као и оне и у вечности благовали са Њим у Царству Небеском.

Овај празник посебно, као што рекох, славе наше побожне сестре Хришћанке у овој нашој Парохији. Сви ми, својим долажењем, својом молитвом, доприносимо пре свега духовној изградњи ове катакомбе, духовном животу и опстанку ове катакомбе, ал`, ето, сестре Хришћанке које подражавају светим мироносицама својим трудом посебно доприносе уобичајеном функционисању и поретку на који сте сви навилки у овој катакомби када год дођете недељом и празником, ми увек после литургије овде уприличавамо једно послужење, једно мало телесно окрепљење после духовног окрепљења на молитви и сестре Хришћанке ове катакомбе сваке недеље доносе ону храну којом се ми овде послужујемо, ту храну сервирају и постављају и тиме нам служе. Тиме испуњавају ону заповест Христову коју је Господ на Тајној вечери упутио светим апостолима, рекавши: „Ко хоће да буде први међу вама нека свима буде слуга.“

Ето, оне, дакле, у тој ревности, ревности у којој су свете мироносице пронашле пут до Царства Небеског, ревнују и саме својим трудом. Свака од вас, сестара, које овде долази, пре свога доласком својим и молитвом својом помажете овој катакомби, помажете тиме и Светој Цркви Божјој у којој се спасавамо, а и многе од вас разним трудовима и на разне начине, такође, помажу. Неке од вас кувају, неке постављају, неке шију, и на разне начине помажете функционисању ове катакомбе и нас који се у њој трудимо. Ми пратимо Христа уз Божју помоћ, ви пратите нас и нека би Господ дао да се тај наш пут заврши као што се завршио пут светих жена мироносица, у Царству Небескоме, у Царству Христовоме. Амин, Боже дај!

Христос Васкрсе, срећан празник.

Ове године је колач и жито принела сестра Ксенија, а за следећу годину се пријавила сестра Јелена. Честитајте једна другој прво, па ће следеће године нека друга од вас.

Срећан празник свима.

Извор: КИМ Цвејић – СРБски ФБРепортер