Џон Кери каже да Африка има „природних ресурса“, дакле САД су „природни партнер“

john-kerry

Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да су САД заинтересоване за афричке природне ресурсе. Кери је рекао да су САД и континент Африка „природни партнери“, Африка због својих богатих ресурса, а САД због „ноу хау“, зато што знају како остварити економски развој.

Према Асошијејтед пресу, Кери је члановима дипломатског кора и лидерима мреже Young Africa (Млада Африка) током посете Адис Абеби, главном граду Етиопије, рекао:

Африка има природне ресурсе, капацитете и ноу-хау за економски развој, рекао је  Кери, додајући да су САД и континент „природни партнери“. Он је рекао да ће у наредне три године 37 од 54 државе Африке одржати националне изборе и да ће на њих изаћи милиони бирача. Такође је позвао Африканце да се боре против политичке корупције за коју Афричка унија каже да људе Африке кошта десетине милијарди долара.

africa_map

У извештају се наводи да је: “ Државни секретар САД, Џон Кери, истакао кризе у Нигерији, Јужном Судану, Сомалији и Централноафричкој Републици и позвао Африканце да захтевају стабилност и финансијски развој.“

Позив се очигледно не односи на прегршт диктатура које Вашингтон годинама подржава, укључујући Теодоро Обианг Нгуема Мбасогову у Екваторијалној Гвинеји, Западна Африка. Мбасого је такође познат као „Бог земље“, према репортажи ББЦ-а из 2003 године. Државни радио програм је јавност обавестио да „Он може убијати а да га нико не позове на одговорност, и без одласка у пакао, јер и сам бог с Богом је у сталном контакту, и од њега добија снагу“, како рече помоћник председника у емисији. Обианг је одан савезник САД а његова диктатура је најдуговечнија у Африци, влада од 1979, када је погубљен његов стриц, Франциско Мациас Нгуема. Обианг је заправо обучен у Шпанији, тада под вођством фашисте Франциска Франка. Нафта Екваторијалне Гвинеје и корупција су начинили Обиангову породицу једном од најбогатијих породица Африке. Извештај о људским правима самог Стејт департмента наводи следеће у вези Екваторијалне Гвинеје:

“ … ограничена способност грађана да промене владу; све бројнији извештаји о незаконитим убиствима од стране снага безбедности; отмице са одобрењем владе; систематско мучење затвореника и притвореника од стране снага безбедности; опасни по живот услови у затворима и заточеничким објектима; некажњивост; произвољно хапшење, притвор и изолациони притвор; узнемиравање и депортација страних резидената са ограниченим поступком; судска корупција и недостатак судског поступка; ограничења права на приватност; ограничења слободе говора и штампе; ограничења права окупљања, удруживања и кретања; корупција у влади; насиље и дискриминација над женама; могућа трговину људима; дискриминација етничких мањина; и ограничења права из радног односа …“

Екваторијална Гвинеја је пример. Она има природне ресурсе и владу која је пријатељскa preмa Вашингтону и његовим пословним интересима. Кери је у говору поменуо земље које не пружају сигурност и демократске вредности свом народу, као и то да су САД биле „спремне да помогну повећању својих веза са Африком, али народи широм континента треба да предузму снажније кораке да осигурају безбедност и демократију за своје људе“. Кери није поменуо Екваторијалну Гвинеју, Уганду, Руанду или Етиопију. Вашингтон их све подржава. „Такође је позвао Африканце да се боре против политичке корупције за коју Афричка унија каже да људе Африке кошта десетине милијарди долара“ – према извештају АП-а. И још:

„Тај новац би могао изградити нове школе и болнице, нове путеве и мостове, нове водоводе и далеководе. Зато је одговорност грађана Африке у свим државама да захтевају да се јавним новцем пружају услуге свима, не само да неколицина пуни џеповe.

Као председник Теодоро Обианг. Није тајна да је Африка богата ресурсима: нафтом, бакром, златом, сребром … Афричка команда Сједињених Америчких Држава – АФРИКОМ ( The United States Africa Command  – AFRICOM) проширује своје присуство у Африци да се супротстави не само Кини, већ и Бразилу, Индији и Русији. Према документу којег је АФРИКОМ објавио током саслушања генерала Давида М. Родригеза у Одбору за оружане снаге Сената 6. марта 2014, потврђена стратегија Вашингтона у вези Африке је:

„Африка је све важнија за наше европске савезнике, који су директно погођени економским успоном и политичким утицајем неких афричких земаља, као и симптомима нестабилности који стижу из других земаља. Многи европски савезници виде Африку као извор својих највећих спољних безбедносних претњи, укључујући тероризам, илегалну имиграцију, кријумчарење људи и трговину људима, дрогом и оружјем. Наша подршка савезницима у решавању заједничких безбедносних изазова у Африци може утицати на њихову спремност и способност да поднесу терет у будућим сукобима у другим областима света.  Енергенти и стратешке минералне резерве  су такође од све већег значаја за Кину, Индију и друге земље у ширем басену Индијског океана. Све већи значај Африке за савезнике и економије у успону, земље као што су Кина, Индија и Бразил, пружа могућности за јачање америчких безбедносних циљева у другим регионима кроз наше ангажовање на континенту. Иако већина афричких земаља преферира партнерство са Сједињеним Државама у свим секторима, многе ће бити партнер са било којом земљом која може да повећа њихову сигурност и просперитет. Ми треба да будемо свесни да ће тамо где ми оставимо празнине други да их попуне.

Африка је следећи колонијални пројекат Вашингтона. Проширење АФРИКОМ-а и више база за дронове ће бити норма. Хоће ли руководство Африке дозволити Вашингтону и његовим европским партнерима (вековним колонизаторима Африке) да доминирају њиховим континентом ? Питање на које је тешко дати одговор, поготово када се лидери као што је Обианг из Екваторијалне Гвинеје богате на рачун свог народа.

Аутор: Тимоти Александер Гузман
Извор: http://www.globalresearch.ca/us-secretary-of-state-john-kerry-says-africa-has-natural-resources-therefore-the-us-is-a-natural-partner/5380395
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп