Жестоке борбе у Славјанску, снаге самоодбране засад одолевају и најављују жесток отпор; Слике Слободана Милошевића на барикадама проруских активиста у Краматорску

slavjansk borbe

14.55 – Интерфакс: Жестоке борбе у Славјанску, снаге самоодбране засад одолевају и најављују жесток отпор

Борба за Славјанск је почела и снаге самоодбране жестоко се боре у предграђима са украјинским снагама безбедности, јавља Интерфакс и додаје да пуцњава допире са железничке станице.

„Пре око пола сата избио је сукоб у близини железничке станице, а затим се проширион у кварт Малиновку“, каже извор из штаба самоодбране.

Снаге самоодбране засад одолевају и најављују жесток отпор.

„Сада су се снаге безбедности укопале на улазу у Славјанск. Намеравамо да их одувамо оданде“, каже представник самоодбране.

14.39 – Најмање једна особа је погинула, а две су рањене у Луганску, у источној Украјини, пошто је војска отворила ватру на сепаратистичке активисте.

14.34 – Кад људе спаљују, тешко је рећи да су сви једно, једна крв, да су сви Украјинци. Не, они који су спалили људе нису Украјинци.

То су фашисти, објавио је на свом Твитеру амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин.

14.25 – Влада ће из резерви издвојити средства за помоћ породицама свих мирних демонстраната који су погинули у Одеси, објавио је на свом Тивитеру привремени украјински премијер Арсениј Јацењук.

14.20 – Слике Слободана Милошевића на барикадама проруских активиста у Краматорску. Фотографије бившег председника Југославије и Србије Слободана Милошевића освануле су данас на барикадама присталица федерализације у Краматорску, јавља РИА Новости.

14.15 – CCN: „Успех“ Кијева у Крамторску далеко од реалности

Иако су власти у Кијеву нагласиле да је специјална антитерористичка акција у Краматорску успешно изведена, дописник CNN, који се затекао у овом граду тврди супротно!

Украјинске снаге су отишле из града, који није под контролом власти у Кијеву, и за собом оставиле бесне грађане.

14.00 – Велика руска застава развијена је на згради синдиката у Одеси. Народ кличе: „Русија, Русија, Русија!“, објавио је на свом Твитеру Хауард Ејмос, новинар који извештава из Одесе.

13.59 – Папа Фрања молио се данас за помирење и братство у Украјини. Папа је у недељном обраћању с прозора Апостолске палате на Тргу Светог Петра у Ватикану рекао да је „ситуација у Украјини тешка“ и додао: „Ових дана сам молио с вама за жртве, тражећи од Господа да испуни срца свих осећањима помирења и братства“.

13.58 – Упркос судској забрани, становници Харкова окупили су се у центру града у знак сећања на жртве у Одеси, јавља РИА Новости. Грађани су остављали цвеће у подножју споменика Лењину и развили су натпис „Нећемо заборавити, нећемо опростити“.

13.55 – МСП РФ захтева од ОЕБС и Савета Европе да дају објективну оцену догађаја у Украјини

У министарству спољних послова је саопштено да у време када „украјински казнени одреди“ проводе своју операцију у источној Украјини, „чистећи нека места и блокирајући друге градове“, на Западу је уведена фактичка информациона блокада трагичних догађаја у овој земљи.

„Битно је да ни у круговима ОЕБС-а нико не зна да се данас у Украјини лије крв и армија пуца на ненаоружане људе. О којој слободи говора и медија се може говорити у таквим условима?“, поставља се питање у министарству.

„Захтевамо да одговарајући институти ОЕБС-а и Савета Европе хитно дају објективну оцену догађаја у Украјини“, стоји у саопштењу, које је објављено на сајту МСП РФ.

13.42 – У Доњецку људи праве барикаде и спремају се „за одлучујућу фазу операције“, јавља телевизија Русија 24.

13.40 – Јацењук наложио Државном тужилаштву да истражи смрт људи у Одеси

Вршилац дужности премијера Украјине Арсениј Јацењук је наложио Државном тужилаштву да истражи смрт људи у Одеси, преноси у недељу украјинска информациона агенција УНИАН.

13.35 – У Харкову суд забранио масовна окупљања

У највећем граду у источном делу Украјине, Харкову, како преноси украјинска агенција УНН, за данас су судском одлуком забрањена масовна окупљања.

„Због политичке ситуације у земљи, молимо све грађане Харкова да се уздрже од учешћа у масовним акцијама и да не наседају на било какве провокације“, рекао је Александар Новак, који обавља дужност градоначелника Харкова, административног центра истоимене области.

13.22 – Доњецк: Барикаде испред обласне управе СБУ

У Доњецку су представници федерализације и даље држе под контролом зграде обласне државне администрације, Главне управе Службе безбедности Украјине у Доњецкој области, као и истражни комитет СБУ.

Испред улаза у зграду обласне управе Службе безбедности Украјине су подигнуте барикаде висине око 1,5 метар и код њих дежура неколико људи. На барикадама се вијори застава самопроглашене Доњецке народне републике, саопштио је Интерфакс Украјина.

Ни испред једне зграде нема демонстраната. На улицама Доњецка је јако мало људи и аутомобила.

12.47 – Људи у Москви доносе цвеће на спомен страдалима у Одеси, који се одржава у амбасади Украјиине у Леонтјевској улици, јавља радио Ехо Москве.

12.46 – Конвој оклопних возила украјинске војске креће се по центру Константиновке.

12.45 – Григориј Карасин: Москва позива светску заједницу да утиче на кијевску власт

Русија позива светску заједницу да утиче на кијевску власт, како би се зауставило крвопролиће у Украјини. То је изјавио заменик министра спољних послова РФ Григориј Карасин.

Према његовим речима, потребно је достићи испуњење свих раније постигнутих договора. „За сада ни један од њих, пре свега, избегавање употребе силе у сопственој земљи, није испуњен“, констатовао је дипломата.

Он је напоменуо, да на југоистоку Украјине и даље траје казнена операција, на југу некажњено делују националисти и радикали. „Трагедија у Одеси, где је погинуло на десетине младих људи, је потресла цео свет“, рекао је Карасин.

12.21 – У Доњецку је ноћ протекла релативно мирно, известила је руска ТВ „Росија-24“, додајући да се град и штаб проруских активиста припремају за почетак новог напада украјинске војске, која се стационирала на прилазима том граду на истоку Украјине.

12.00 – Присталице федерализације одбиле напад украјинске војске

Снаге самоодбране повратиле су контролу над Славјанском, Константиновском и Краматорском и поново на ТВ предајнику укључиле канал „Русија 24“, сазнаје агенција ИТАР-ТАСС.

11.57 – Билд ам зонтаг: ЦИА и ФБИ саветују Кијев?

Украјинску прелазну владу у Кијеву саветује на десетине агената америчке централне обавештајне службе (ЦИА) и Федералног истражног бира (ФБИ), пише данас немачки “Билд ам зонтаг”, позивајући се на изворе из немачких безбедносних кругова.

11.56 – Више стотина становника Кишињева окупило се на спомену жртава у Одеси.

„Можемо ли уопште да славимо победу над фашизмом, ако он није побеђен?“, рекао је један од учесника спомена за РИА Новости. „Оно што се десило у Одеси неописиво је са становишта људског морала. Запалио сам свећу и помислио – нећу опростити“, додао је он.

11.40 – Бивши украјински министри демантују оптужбе за организацију нереда у Одеси

Бивши потпредседник владе Украјине Сергеј Арбузов и бивши министар финансија Украјине Александар Клименко су демантовали оптужбе СБУ за организацију нереда у Одеси 2. маја.

Према речима Арбузова, кијевске власти „чисто према политичкој обојености“, пребацују одговорност за трагедију на људе који су били у саставу претходне власти.

СБУ Украјине је нешто раније оптужио Арбузова и Клименка да су финансирали нереде у Одеси 2. маја, у којима је погинуло више од 40 људи.

11.32 – У Славјанску мирно, јавља РИА Новости

Извештач РИА Новости из Славјанска у Доњецкој области јавио је да је стање јутрос „релативно мирно“, да се људи налазе на улицама и да је отворена тамошња пијаца, али да житељи очекују напад на тај град.

Неименовани представник побуњеника рекао је тој агенцији да становници Славјанска намеравају да бране свој град.

„Долазе људи и жене да се прикључе устанку. Недостаје нам оружје“, рекао је саговорник руске агенције.

Град је и даље окружен контролним пунктовима и у њега је тешко и ући и из њега изаћи, наводи РИА Новости.

11.08 – Фигаро: Од помоћи ММФ Украјини, највише добити за Гаспром

Међународни монетарни фонд (ММФ) Украјини је недавно одобрио кредит од 17 милијарди долара, а парадокс је што ће од тога највише користи имати – руски Гаспром, наводи у свом коментару француски дневник Фигаро.

10.55 – Јацењук оптужио службе безбедности Украјине да нису способне да зауставе насиље у Одеси

Догађаји у Одеси, где су у згради за време протеста изгореле на десетине људи, ће бити предмет „потпуне, детаљне и независне“ истраге, изјавио је за BBC вршилац дужности премијера Арсениј Јацењук, кога је Врховна рада именовала на место председника владе.

„Ја лично оптужујем службе безбедности да нису ништа урадиле да би зауставиле те сукобе“, рекао је Јацењук.

Говорећи о ситуацији у источним регионима земље, он је рекао: „Ми нисмо у потпуности изгубили контролу… много ће зависити од локалног становништва“.

Напоменимо да је у Одеси 2. маја, у току сукоба са учешћем радикала из „Десног сектора“, погинуло, према различитим оценама, до 46 људи, а рањено више од 170. У току уличних сукоба с националистима антивладини демонстранти су се нашли затворени у Дому синдиката. Радикали су запалили зграду и затворили излазе из ње, тако да људи нису могли да изађу, него су се отровали угљен-моноксидом, а неки су погинули скачући кроз прозор.

10.14 – Санкције Русији могу Немачку лишити 400 хиљада радних места

Шеф Федералне уније трговинско-индустријских комора Немачке Ерик Швајцер упозорио је владу на непромишљене кораке према Русији и позвао да се спорови између Запада и РФ решавају преговорима.

тручњак сматра да при будућем увођењу санкција Немачка може да изгуби ско 400 хиљада радних места, јер она директно зависе од трговине са Русијом.

10.13 – Ноћ у Мариупољу, граду у Доњецкој области на југоистоку Украјине на обали Азовског мора, протекла је без борби, извештавају украјински и руски медији, додајући да су демолиране просторије партије Отаџбина (Баткившчина) чији је лидер бивша премијерка Јулија Тимошенко.

10.10 – Кијев интензивира војне акције на истоку Украјине. Украјински министар унутрашњих послова Валериј Болотов изјавио је да се војна акција на истоку земље наставља и да украјинска војска “неће стати”.

С друге стране, сепаратистички вођа у Луганску синоћ је објавио почетак формирања Армије Југо-истока чији је крајњи циљ заузимање Кијева.

10.08 – Запаљена банка у Мауриполу

Украјинска војска почела је синоћ операцију против профедералних активиста у граду Маурипол на југоистоку Украјине. Војници су ушли у град и опколили зграду локалне администрације, која је под контролом профедералних активиста. Локални медији наводе да је запаљена зграда банке у Мауриполу.

Унутар зграде налазило се неколико стотина активиста и, према њиховим речима, војска их је упозорила да не излазе јер ће отворити ватру, а у току је преузимање контроле над објектом. Активисти су углавном ненаоружани, а још нема података о повређеним или евентуалним жртвама.

10.05 – Украјинска војска преузела контролу над Краматорском, погинуло 10 људи

У току специјалне операције у Краматорску је погинуло око 10 људи, а украјинска армија је преузела контролу над градом, саопштио је ТВ канал „Русија 24“.

Према његовим подацима, армија је преузела контролу над зградом МУП, СБУ и ТВ торња. Искључују се руски канали. Цео град, искључујући зграду градске скупштине, је под контролом специјалних јединица.

09.34 – Филе: Нисмо озбиљно схватили Путина, више нам није до смеха

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе оценио је да је ЕУ допринела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског председника Владимира Путина о распаду бившег СССР.

„Нисмо озбиљно схватили оно што нам је пре неколико година рекао сам председник Путин. Устврдио је да је распад СССР-а била највећа катастрофа 20. столећа,“ казао је Филе у интервјуу у седишту Радија Слободна Европа у Прагу.

„На самиту НАТО-Русија у Букурешту 2008. године, био сам у соби кад је Путин изјавио да је Украјина „вештачка држава“, додао је Филе. „Пола нас се насмејало, пола нас није разумело. Али, сада схватамо и више нам није до смеха“.

09.21 – Породице ожалошћених у Одеси нападају полицију

Огорчене породице страдалих који су у петак изгубили живот у насиљу у Одеси сукобиле су се са полицијом. „Мирно су стајали и гледали како нам деца гину“, понављале су неутешне мајке погинулих.

09.00– Снаге самоодбране у граду Краматорск држе под контролом центар града и њихов извршни одбор, преноси РИА Новости. Такође, извор је додао да је седам проруских присталица погинуло у последњих 24 сата.

08.10 – Група сепаратиста се скупила да блокирала канцеларију за мобилизацију и неколико војних база у три дистрикта у Луганску, у знак протеста због вести да је у тај град стигло војно појачање из других области Украјине. Војници су проценили да демонстранти намеравају да нападну зграду и отворили су ватру на њих.

08.00 – У граду Константиновка у области Доњецка, након што је допремљена војна опрема, војска је почела да пуца на људе из тенкова и оклопних транспортера, наводи Итар-Тас с позивајући се на активисту из локалних јединица за самоодбрану.

Активиста је рекао и да су се падобранци спустили у близини телевизијског торња и одмах почели да пуцају. Има жртава и рањених, али не зна се тачан број, испричао је овај активиста. Према сведочењу очевидаца, борбени тенкови су ушли и у Краматорск, други град у области Доњецка.

07.55 – Извештаји о сукобима стижу и из града Друшковка и села Ивановка и Пчолкино. Према различитим извештајима, погинуло је између шест и 10 особа, преноси Итар-Тас с.

07.30 – Западни медији: Дом синдиката горео сам, Десног сектора тамо није било

Западни медији дају веома оскудне инфомације о крвавим сукбоима у Одеси, у којима је у изгорео Дом синдиката и погинуло више од 40 људи. Већина листова и телевизијских канала извештава као да се зграда запалили из непознатих разлога, а екстремиста Десног сектора уопште није било на улицама. И као да су чак активисти Антимајдана покушали да нападну фудбалске навијаче у центру града.

Британски лист The Guardian пише да се током нереда дом синдиката „запалио“. Ко га је запалио у материјалу се не наводи. Противници Евромајдана, жртве напада, називају се плаћеницима Кремља, и каже се да су били агресивни и наоружани. Лист наводи цитате учесника сукоба, међу којима само представнике Десног сектора. Уочљиво је да текст објављен у The Guardian има много коментара корисника, чији аутори осуђују медиј, зато што доноси само један угао гледања и паљење зграде представља као „спонтано“.

07.25 – У току акција војске у Мариупољу

Украјинска војска је у суботу увече отпочела операцију против проруских активиста у граду Мариупољ, на југу Доњецке области. У Луганску нападнута војска.

„Специјалне снаге су у центру града. Оне углавном испаљују хице упозорења“, рекао је Михаил Крутко из штаба за самоодбрану града, преноси агенција Интерфакс.

Он је додао да се око 300 становника окупило на градском централном тргу како би се супротставили украјинским трупама, наводи РТ.

Становници су ненаоружани, блокирали су путеве у центру града, праве барикаде од гума и разног материјала како би спречили трупе да уђу. Како је додао Крутко, они пале гуме.

Итар тасс јавља да је, истовремено са овом акцијом, конвој оклопних транспортера пробио контролне пунктове у граду Констатиновка, недалеко од Доњецка. Могли су се чути и пуцњи у том граду, преноси Раша тудеј.

Локални медији јављају да се сукоби одвијају недалеко од телевизијског торња у том граду.

Луганск: Проруски демонстранти напали једну војну јединицу

Наоружани проруски побуњеници у суботу су напали једну украјинску војну јединицу и регрутни центар у Луганску, на истоку Украјине.

Рањена су двојица војника, саопштила је испостава Министарства унутрашњих послова у том граду са 430.000 становника, који се налази 20 километара од границе са Русијом.

Војник је рањен шок бомбом приликом напада наоружаних нападача на јединицу, а један регрут је у регрутном центру рањен аутоматским оружјем, објавило је Министарство.

Немира има у у неколико других градова на истоку Украјине, преносе тамошњи медији.

Проруски активисти у Одеси

У видео-снимку објављеном у суботу, гувернер самопроглашене отцепљене области Луганска, Валери Болотов, најавио је „општу мобилизацију“ и затражио од припадника снага реда да се закуну на верност „Војсци Југоистока“, иначе ће „пред преки суд“.

У Доњецку, великом индустријском граду на истоку, са 980.000 становника, сепаратисти су у суботу увече упали у зграду Службе безбедности (СБУ), јавили су тамошњи медији.

Око 2.000 људи с моткама запосело је ту небрањену зграду, узвикујући „Русија!“ и „Не праштамо Одесу!“ где је у петак у сукобу проруске и проукрајинске масе погинуло више од 40 људи, углавном с проруске стране.

У индустријском граду Констјантинивка, са 95.000 становника, води се борба сепаратиста и снага безбедности код ТВ-торња. Чули су се пуцњи, а ТВ-сигнал је престао, преносе медији.

У Мариуполу, граду на северној обали Азовског мора, са пола милиона житеља, сепаратисти су блокирали улицу испред градске већнице и чула се пуцњава, јавили су медији.

Андреј Парубиј, секретар Савета за националну безбедност и одбрану, рекао је за ТВ-канал 5: „По завршетку операције у Славјанску и Краматорску, улазимо у активну фазу (антитерористичке) операције у другим градовима“ који су под контролом проруских сепаратиста.

01.15 –Конвој украјинских снага безбедности ушао у град Константиновка у региону Доњецка. Из града се чују пуцњи, јавља Раша Тудеј. Најмање двоје људи погинуло, наводи Раша Тудеј.

Б92-Глас Русије-Курир-НСПМ