Филе: Кад је Путин изјавио да је Украјина вештачка држава ми смо се смејали. Сад нам није до смеха

филе

ПРАГ – Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе оценио је да је ЕУ допринела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског председника Владимира Путина о распаду бившег С С С Р.

„Нисмо озбиљно схватили оно што нам је пре неколико година рекао сам председник Путин. Тврдио је да је распад С С С Р била највећа катастрофа 20. века,“ казао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

„На самиту НАТО – Русија у Букурешту 2008. године, био сам у соби кад је Путин изјавио да је Украјина „вештачка држава“, рекао је Филе.

„Пола нас се насмејало, пола нас није разумело. Али, сада схватамо и више нам није до смеха“.

Филе је рекао да Брисел није успео да увери Русију да на европске релације гледа као на односе у којој обе стране побеђују, а не у којој једна страна губи.

Комесар за проширење ЕУ је изразио забринутост, јер Москва више не води рачуна о међународним конвенцијама, укључујући Будимпештански меморандум из 1994. године, који гарантује Украјини територијални интегритет, као и прошломесечни Женевски споразум који је требало да спречи ескалацију сукоба у Украјини.

Филе, чији петогодишњи мандат истиче у октобру, изјавио је како се још увек нада да ће ЕУ уверити Русију да решење треба наћи за преговарачким столом, јер Европа није место где се треба борити за моћ.

Али прво, признао је Филе, 28 земаља чланица Европске уније морају по страни оставити своје унутрашње разлике и пронаћи заједнички начин конструктивног ангажмана с Русијом.
„Ако ми нисмо одлучно и чврсто јединствени, последице по наше властите земље су јасне“, рекао је Филе, који је додао да је већ видео „један број популиста и националиста у ЕУ који ускачу у руска пропагандна кола“.

„Ја сам престрављен могућим последицама,“ рекао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Танјуг