»Немачка је погрешила што је признала Косово«

strobele

БЕРЛИН – Тиме што је Њемачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено је међународно право, а Њемачка нема морално право критиковати руског предсједника Владимира Путина што је анексирао Крим, рекао је Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у парламенту.

Он је у ударној емисији „Унтер ден Линден“ њемачког јавног сервиса признао да је био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је погријешио.

„Многи други су такође тада то подржали. Али у међувремену су признали грешку, ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи свједок од тадашњег савезног канцелара“, запитао је Штробеле.

Саговорник у емисији из владајуће Хришћанско-демократске уније Карл Георг Велман је акцију у Србији покушао одбранити тиме што је, како је рекао, Слободан Милошевић починио геноцид над Албанцима који је требало зауставити, како би било спријечено понављање Сребренице. Међутим, Штробеле је рекао да то није био геноцид, него прогон Албанаца, али тек након што је започело бомбардовање Србије.

„Да, десили су се прогон и многи злочини над Албанцима. Ти злочини су се десили након што смо бомбардовали Београд, цијелу земљу. Ми смо бомбардовали ТВ станицу, НАТО је бомбардовао возове на мостовима пуне недужних цивила. То је Србе подсјетило на Други свјетски рат“, рекао је он. Додао је да су САД, Њемачка и западне земље „задње које би Путину требало да држе лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета“.

„Када господин Обама или канцеларка Меркел Путину кажу ‘Не смијете ући у туђу земљу и мијешати се у њене односе, морате поштовати територијални интегритет’, Путин се онда само може насмијешити и рећи ‘Је л ви то озбиљно? Ви знате нешто о територијалном интегритету? Шта сте урадили на Косову? Шта сте урадили у Ираку? У Либији, у Авганистану?'“, рекао је Штробеле.

Велман је рекао да се слаже да су САД много пута прекршиле територијални интегритет. Додао је да је Путин прекршио међународни договор из 1994. о територијалном интегритета Украјине.  Штробеле је рекао да су САД, Њемачка и друге земље прекршиле уговор склопљен с Милошевићем о Косову.

„Након завршетка рата склопљен је споразум с Милошевићем и ми смо, заједно с Русима, стационирали НАТО трупе на Косову. А знате ли шта у уговору пише? Исто оно што је писало у уговору о Украјини – да ћемо заштитити територијални интегритет Србије. А девет година касније, када није могло бити ни говора о било каквом геноциду, кад су НАТО трупе и даље биле на Косову, аплаудирали смо кад је Косово прогласило независност“, подсјетио је Штробеле.

Дејан Шајиновић – Незавсне Новине