Владимир Путин: Крв је на рукама власти у Кијеву

vladimir-putin3

17.25 – Владимир Путин: Крв је на рукама власти у Кијеву

Руске власти саопштиле су да је након догађаја у Одеси и Крематорску тешко очекивати од проруских демонстраната да положе оружје.

– Крв је на вашим рукама – поручио је властима у Кијеву руски председник Владимир Путин.

Подсетимо, и Кијев је раније саопштио да не може да контролише све потезе Десног сектора, који је преузео велики број насилних акција на истоку Украјине. Власти у Украјини су оптужиле Русију да помаже побуњеницима, као и да су се у догађаје у Одеси умешали „убачени елементи“ из Придњестровља, области у Молдавији која је блиска Москви.

17.20 – Самоодбрана Славјанска: По одласку посматрача 15 погинулих

У Славјанску је после одласка војних посматрача европских земаља погинуло 15 особа, од којих је 11 цивила, изјавили су представници „снага самоодбране“ тог града у Доњецкој области на истоку Украјине а преноси Итар-Тасс.

Раније данас пуштено је 12 војних посматрача из Европе које су држали побуњеници у Славјанску, саопштио је бивши омбудсман Русије и изасланик руског председника Владимир Лукин, који је посредовао при њиховом ослобађању.

Руска државна агенција раније данас пренела је изјаву лидера народног устанка у Славјанску Вјачеслава Пономарјова да су у селу Андрејевка на периферији Славјанска радикални припадници Десног сектора отворили ватру на ненаоружану групу људи на путу у том селу.

„Људи су заградили пролаз колони Десног сектора, покушали да разговарају. Као одговор уследили су рафали из аутомата“, навео је он, додајући да је погинуло десет а више од 40 рањено.

17.10 – Амерички државни секртера Џон Кери разговарао је са руским министром Сергејом Лавровим и рекао му да је у овом тренутку кључно да Русија престане са подршком сепаратистима на истоку Украјине.

17.05 – Чеченски лидер Рамзан Кадиров дао ултиматум властима у Кијеву да повуку трупе из градова у источној Украјини, иначе ће ангажовати своје јединице.

„Ми ни можемо спокојно да гледамо како гину недужни грађани“, навео је Кадиров.

16.46 – Русија планира да са војним снагама уђе у Украјину у наредних 48 сати са циљем да заштити свој народ, уколико се наставе напади радикалних десничарских група на проруске демонстрате, преноси Раша тудеј.

16.45 – У Краматорску је потврђено двоје мртвих и 15 рањених, јавља новинар Раше тудеја из локалне болнице.

16.43 – Власти на Криму нису дозволиле вођи кримских Татара Мустафи Дежмилеву да уђе на то полуострво, већ су га депортовали у Украјину.

16.28 – Дмитриј Песков: Догађаји на југоистоку Украјине показује исправност одлука РФ о Криму

Најновији догађаји на југоистоку Украјине показују исправност одлуке Москве у погледу Крима, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

У ствари сада схватамо колико је оправдано, колико тачно поступио председник Владимира Путин и Руска Федерација, а такође грађани Крима, који су иразили вољу да се припоје Русији, нагласио је он.

Песков сматра да у случају да Путин није заузео одлучан став, а Кримљани нису гласали за присаједињење, данас би такво крвопролиће и злочини могли и овде се догоде.

16.25 – Кијев ставио акценат на терор, сматрају чланови Државног савета Крима

Чланови државног савета Крима који је изашао из састава Украјине и припојио се Русији, сматрају да су догађаји на југоистоку Украјине показали да је Кијев ставио акценат на терор, каже се у саопштењу, постављеном на сајту регионалне власти.

Ови догађаји показују да је уместо политичког дијалога нелегитимна власт у Кијеву ставила акценат на терор према онима, који не желе да се помире са успостављањем бандеровске диктатуре у Украјини, наглашено је у саопштењу.

16.22 – Око 150 становника Одесе је блоклирало зграду полиције, у знак протеста против сукоба који су избили синоћ, у којима је убијено 46 људи, јавља Итар Тасс.

15.55 – У Андрејевки у Доњецкој области украјински војници отворили ватру по ненаоружаним цивилима, јавља Лајф њуз.

15.50 – Штајнмајер шокиран смрћу великог броја људи у Одеси

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изразио је шокираност смрћу великог броја људи у пожару у Дому синдиката у Одеси на југу Украјине.

„Трагедија у Одеси мора бити схваћена као позив на буђење“, навео је Штајнмајер у поруци објављеној на друштвеној мрежи „Твитер“.

15.25 – МУП Украјине: На исток Украјине иду батаљони „Суми“, које претежно чине националисти

У војној операцији на истоку Украјине биће ангажовани специјални батаљони МУП-а „Суми“, које претежно чине националисти, саопштио је МУП Украјине.

Тренутно се он активно спрема за извођење борбених дејстава у градским условима. Војници су опремљени најновијим западним моделима оружја.

Украјинска војска је у петак извршила јуришни напад на Славјанск, град који се залаже за федерализацију земље, применивши авијацију и оклопна возила.

У Москви су акције Кијева назване операцијом одмазде, која практично уништава последњу наду за функционисање Женевских договора о деескалацији ситуације у Украјини.

15.05 – Број погинулих у Одеси порастао на 46

Број погинулих током нереда и пожара у Дому синдиката у Одеси достигао је 46. Више од 200 људи затражило је помоћ у медицинским установама. Двадесеторо су припадници полиције.

Лекари оцењују као врло тешко стање 40 људи, у болнице су достављени додатни апарати за вештачко дисање.

15.00 – Дмитриј Песков: Запад прети РФ санкцијама умето да окарактерише злочин

Запад свакодневно прети Русији санкцијама уместо да се одреди према злочинима, извршеним на југоистоку Украјине и изрази саучешће поводом језивих злочина у Одеси, изјавио је портпарол председника РФ Дмитриј Песков.

Он је нагласио да је „слична ситуација неразумљива и неприхватљива и да води даљем продубљивању конфликта у Украјини“.

14.55 – Полицијске јединице Одесе током сукоба добиле наређење да се повуку

У Одеси, током сукоба међу присталицама и противницима федерализације полиција је добила наређење да повуче јединице са лица места, саопштио је високо позиционирани официр МУП-а Украјине.

Према његовим речима, активисти „антимајдана“ бежали су од радикала из Десног сектора у Дом синдиката. Затим су екстремисти запалили зграду, а људи, који су у њој били, заробљени су.

Официр је изјавио да су у убиствима присталица федерације учествовали преобучени у цивилну одећу војници специјалних батаљона МУП-а Украјине „Исток“ и „Олуја“. Њихови редови допуњени су активистима националистичких организација, а финансира их украјински бизнисмен и политичар Игор Коломојски и кандидат за председника на изборима 25. маја Петар Порошенко.

14.47 – Арсен Аваков: У Краматорску се воде борбе

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Арсен Аваков саопштио је да безбедносне снаге настављају операцију у Краматорску, без обзира на отпор присталица федерализације.

Према његови речима, снајперисти, лојални кијевским властима, заузели су вишеспратнице и одатле отварају ватру. Борбена дејства се одвијају и на градским улицама.

Раније је Аваков изјавио да су уништена два контролна пункта око аеродрома у Краматорску и да су припадници безбедносних снага од федералиста преузели телевизијски торањ.

14.46 – Привремени председник Украјине Александар Турчинов данас је прогласио дводневну жалост у земљи након што је више од 50 људи погинуло најкрвавијег дана за последњих неколико месеци.

„Други мај је био трагичан дан за Украјину. Ја сам потписао декрет о проглашењу дводневне жалости за херојима који су погинули у антитерористичкој операцији и за онима који су изгубили живот у трагичним догађајима у Одеси“, саопштио је Турчинов, пренео је АФП.

14.45 – Одржавање превремених председничких избора у Украјини, предвиђених за 25. мај, било би „апсурдно“ у садашњем контексту насиља у земљи, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, а преносе руске агенције.

14.35 – Пољски премијер Доналд Туск оценио је данас да је у Украјини већ почео рат, додуше без објаве, а да међународна заједница све више губи наду у дипломатске иницијативе.

14.20 – Краматорск: Украјински снајперисти убијају ненаоружане цивиле

Украјински снајперисти заузели су положаје у једној вишеспратници у Краматорску. Из ње пуцају на ненаоружане цивиле и припаднике Самоодбране Донбаса.

13.18 – Председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министар спољних послова Швајцарске Дидије Буркхалтер изразио је захвалност свим државама које су дале допринос напорима за ослобађање седморице војних инспектора ОЕБС и њихових украјинских домаћина које је отела група наоружаних појединаца у Славјанску.

14.10 – Песков: Путин готово даноноћно добија информације о догађајима у Украјини

Руски председник Владимир Путин готово даноноћно добија информације о догађајима на југоистоку Украјине, саопштио је портпарол шефа државе Дмитриј Песков. Владимира Путина извештавају одговарајући ресори, а такође се служи и информацијама из медијских извештаја.

За протекла 24 часа Москва је добила хиљаде позива. Људи су очајни, моле за помоћ, говоре да ситуација тамо постаје језива, нагласио је Песков.

Према његовим речима Путин је изузетно забринут због развоја ситуације и начина на који се она интерпретира у светској заједници, али и револтиран акцијама кијевских власти, које се могу квалификовати само као злочиначка дејства.

Председник жали оне, који су погинули у одмазди кијевског режима.

13.48 – Украјинске снаге повратиле су контролу над седиштем безбедносних служби у Краматорску, саопштило је данас украјинско министарство одбране. „Оно је сада под контролом Националне гарде“, преноси Ројтерс.

13.50 – Масовни нереди у Одеси, у којима је, према последњим подацима, погинуло најмање 46 особа, припремљени су изван Украјине а финансирали су их чиновници у влади свргнутог Виктора Јануковича – бивши вицепремијер Сергеј Арбузов и некадашњи министар државних прихода Александар Клименко, тврди Служба безбедности Украјине (СБУ).

13.15 – МСП РФ: Кери одбио да телефоном разговара са Лавровом о ситуацији у Украјини, што је неодговоран поступак

Одбијање америчког државног секретара Џона Керија да у телефонском разговору са Сергејом Лавровом размотри ситуацију у Украјини представља неодговоран поступак и говори о томе да САД нису заинтересоване за тражење изласка из кризе, саопштио је извор из МСП РФ.

Према његовим речима, у петак је на молбу САД требало да буде одржан разговор. Тема коју су Американци тражила била је уклањање заосталих отровних материја из Сирије.

Поводом наглог погоршања ситуације у Украјини, Москва је, не одбијајући да разговара о проблему сиријског хемијског оружја, предложила да се пре свега размотри ситуација на југоистоку Украјине.

Америчка страна, сазнавши о укључивању теме Украјине, одмах је одложила разговор.

13.02 – Оно што се дешава на истоку Украјине није побуна кратког даха, то је заправо рат, изјавио је шеф украјинског антитерористичког центра Василиј Крутов.

„Око Краматорска има пушчане ватре и сукоба… Оно са чим се суочавамо у области Доњецка и источним областима није само некаква побуна кратког даха, то је заправо рат“, рекао је Крутов на конференцији за новинаре, а пренео Ројтерс.

Не наводећи много детаља, Крутов је рекао да се у Краматорску, јужно од Славјанска кога држе проруске снаге, воде жестоке борбе.

Украјинско министарство унутаршњих послова је саопштило да у Краматорску „бесне сукоби и уличне борбе“, известила је ТВ станица „Раша тудеј“.

На истоку Украјине јутрос су настављени сукоби између проруских и антруских група, а повећава се и број жртава, међу којима су многи цивили – у Краматорску је десет људи погинуло, а број жртава у Одеси повећан је на 42.

12.20 – Портпарол руског председника Дмитриј Песков поручио је данас да су Кијев и његови западни спонзори директно одговорни за крвопролиће у Одеси, а да после тих трагичних догађаја Русија неће моћи да наговори људе на југоистоку Украјине да се разоружају јер им је живот угрожен.

Представник за штампу руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков изјавио је да председник „врло пажљиво“ анализира „кажњеничку операцију кијевске хунте“ како би одлучио о даљим корацима Москве.

На питање да ли ће Русија послати своје трупе у Украјину, Песков није могао да одговори, јавила је агенција Итар Тас.

Он је рекао да је „Русија раније могла да утиче на сепаратисте на југоистоку Украјине, али да је сада немогуће да их разоружа“.

Изражавајући жаљење због трагичних догађаја, представник је напоменуо да Русија и западне земље имају дијаметрално супротне ставове на оно што се догађа у Украјини.

Он је рекао да Москва добија хиљаде позива из југоисточне Украјине са молбом за помоћ. То је крик очајања, рекао је Песков.

Поводом трагичних догађаја у Одеси Путин је изразио дубоко саучешће настрадалима и родбини погинулих, али званичном Кијеву неће бити упућено саучешће.

12.08 – Анатолиј Науменко: Луганск ишчекује напад

Шеф полиције у Луганску Анатолиј Науменко је саветовао породице полицијских службеника да напусте град, пошто верује да ће ускоро да буде извршен напад са тенковима и артиљеријом.

Науменко очекује да украјинска војска, са тешким наоружањем, ускоро стигне и до овог града на истоку Украјине.

11.49 – ОЕБС позива на окончање насиља у Украјини

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) упозорила је данас да је у последња 24 часа на истоку и југу Украјине дошло до погоршања ситуације и позвала све стране на уздржаност.

У насилним сукобима у том региону погинуло је више десетина људи, док је више од 100 људи повређено.

Шеф посматрачке мисије ОЕБС у Украјини Ертугрул Апакан изразио је жаљење због жртава у Одеси и позвао све стране на максималну уздржаност како би се избегло крвопролиће а несугласице решиле мирним путем, наводи се у саопштењу ОЕБС.

„Неопходно је смиривање тензија“, рекао је Апакан. „Специјална посматрачка мисија је овде да промовише тај циљ. Овде смо да помогнемо народу Украјине“.

Женевским споразумом, који су усвојиле ЕУ, Русија, Украјина и САД – започет процес чији је крајњи циљ деескалација, а посматрачка мисија ОЕБС је добила задатак да помогне украјинским властима и локалним заједницама да спроведу договор, подсећа се у саопштењу.

10.55 – Славјанск: Припадници Десног сектора током ноћи убили 10 цивила, ранили 40

У селу Андрејевки, предграђу Славјанска, припадници Десног сектора током ноћи убили су 10, а ранили 40 цивила када су они покушали да их спрече да уђу у град формирајући живи ланац преко пута рекао је народни градоначелник Вјачеслав Пономарјев.

Више од 100 украјинских војника који су у том селу поставили камп јутрос су отишли из села. Они су како тврде агенције убили једног мештанина.

10.47 – Шнајдер: Срећни смо да смо ослобођени

Аксел Шнајдер, један од Немаца који су, као чланови Организације за европску безбедност и сардњу (ОЕБС) били ухапшени у источној Украјини, рекао је одмах по ослобођењу данас да су срећни због тога.

„Срећни смо да смо коначно напољу и у складу са околностима, осећамо се одговарајуће добро“, преноси данас таблиод „Билд“ изјаву ослобођеног Немца, коментаришући да се сада, после осам дана страха за судбину заробљених чланова тима ОЕБС, може одахнути.

Представник руског председника Владимир Лукин изјавио је данас да су у Славјанску на истоку Украјине ослободени страни војни посматраци ОЕБС.

10.40 – Шеф полиције у Одеси позвао је данас на смиривање ситуације у том граду где је у насиљу јуче страдало више од 40 људи.

У пожару у згради Дома синдиката у Одеси, који је букнуо за време сукоба између проруских демонстраната и присталица власти у Кијеву

10.30 – Командант Националне гарде Украјине, генерал-пуковник Степан Полторак, саопштио је да су кијевске специјалне снаге заузеле аеродром у Краматорску, али и све контролне пунктове око града. Такође, украјинске специјалне снаге дигле су у ваздух један кланац код Славјанска како би одсекле припаднике проруских снага самоодбране.

10.27 – Народни депутат Вјачеслав Маркин (Партија региона) преминуо је рано јутрос, око 4 часа, у болници у Одеси од последица повреда у јучерашњим сукобима. Тачан узрок смрти засад је непознат.

10.25 – РИА новости: У Краматорску 10 мртвих

У Украјини су и јутрос настављени сукобу. У граду Краматорску је десет људи погинуло, јавља РИА новости.

Украјина је саопштила да су војне операције против проруских сепаратиста на истоку земље јутрос настављене близу града раматорск.

Како је за РИА новости рекао неименова вођа снага самообдране у Краматорску, свих десет људи који су током сукоба умрли су цивили, а наводно је преко 30 људи повређено.

10.15 – Арсен Аваков: Кијев не планира да обустави активну фазу специјалне операције код Краматорска

Кијевске власти не планирају да обуставе активну фазу специјалне операције у украјинском граду Краматорску, она ће бити настављена, саопштио је шеф МУП-а Украјине Арсен Аваков на свом профилу на Фејсбуку.

Он је, такође, нагласио да је у граду ноћу поново преузет телевизијски торањ, операцију су извели Национална гарда и Оружане снаге Украјине.

У Краматорску је синоћ избила борба пошто је колона украјинских оклопних возила, коју су раније блолирали присталице федералазације, одлучила да направи пробој. Погинуло је 10 припадника федерализације, а рањено више од 30.

10.04 – САД и ЕУ запретиле Русији новим санкцијама

САД и ЕУ спремни су да уведу нове санкције Русији, ако она не промени став према Украјини, изјавио је амерички председник Барак Обама после састанка, који је у Вашингтону имао са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Према њиховим речима, санкције се неће тицати појединачних лица и компанија, него целих области руске економије, нарочито, финансијског сектора и војно-индустријског комплекса.

Меркел је нагласила да то није пожељна варијанта, која ће ипак бити реализована, ако председнички избори у Украјини 25. маја буду осујећени због кризе на југоистоку земље.

Раније су највеће немачке компаније иступиле против проширења економских санкција према Русији. Међу њима су BASF, Siemens, Volkswagen и Adidas и Deutsche Bank.

09.50 – Oслобођени међународни поматрачи у Славјанску, рекао представник руског председника Владимир Лукин, јавља агенција РИА Новости.

09.09 – Вашингтон је позвао Кијев и Москву да поново успоставе ред после неприхватљивог насиља у Одеси, где је погинуло готово 40 особа, а преко 170 је рањено, саопштио је Стејт департмент.

„Насиље и нереди који су довели до тако великог броја погинулих и повређених потпуно су неприхватљиви. Позивамо обе стране да заједно раде на успостављању мира, реда и закона“, изјавила је синоћ портпаролка Стејт департмента Мери Харф. Према њеним речима, догађаји и Одеси наглашавају потребу да се поштује споразум постигнут у Женеви између Русије, Украјине и САД.

08.53 – Јучерашња „провокација у Одеси која је резултирала бројним жртвама плод је операције коју је спровела и координисала Русија“, написао је на својој Фејсбук страници Дмитриј Тимчук, шеф Центра за војна и политичка истраживања и координатор групе Информатион Ресистанце, јавља Униан.

Он тврди и да би у случају напада Русија кренула у два правца  – ка Харкову и Доњецку.

08.48 – Руси пале свеће испред украјинске амбасаде у Москви одајући пошту погинулима у Одеси.

08.36 – Полиција у Одеси идентификовала 8 жртава пожара у Дому синдиката за које је утврђено да су локални житељи. У ватреној стихији изгорела је 31 особа.

07.20 – У Одеси проглашена тродневна жалост, према најновијим подацима страдало 43 људи

Поводом трагичних догађаја у Одеси, који су према најновијим подацима однели животе 43 људи, у граду је проглашена тродневна жалост. Број повређених попео се на 174, од којих је 25 у изузетно тешком стању.

На зградама градских предузећа, установа и организација државне заставе Украјине и застава Одесе са црним флором биће спуштене на пола копља, пренео је Итар-Тасс.

Немири у Одеси почели су 2. маја, масовним тучама у Греческој улици. Подстрекачи су из Харкова пристигли фудбалски навијачи и радикали из Десног сектора и Самодобране. Они су хтели да организују марш на улицама Одесе и испровоцирали су сукобе са присталицама федерализације.

Радикали су запалили камп на Куликовском пољу, противници садашњих власти у Кијеву сакупљали су потписе за одржавање референдума о федерализацији Украјине и државног статуса руског језика. Обезбеђење је покушало да одбрани камп, али противници су били јачи. Они који су били у кампу побегли су у најближу зграду регионалног Дома синдиката. Њихови опоненти су уз борбу, провалили у зграду, коју запалили бацајући на њу молотовљеве коктеле.

Када је ватра захватила горње спратове зграде, многи су се угушили од дима, док су неки чак скакали са високих спратова и остајали мртви на плочнику. Оне који су успели да преживе, радикали су немилосрдно тукли палицама.

Био је претучен и посланик регионалног савета, кандидат за градоначелника Одесе Алексеј Албу.

Када смо изашли из запаљене зграде, на нас је нагрнула група националиста. Око стотину људи је повређено. Људи су искакали са прозора, све је било у диму. Оне који су лежали шутирали су ногама. Мени и једном од наших активиста, Владу, озбиљно су разбили главу. Сада идемо у болницу, рекао је он.

07.05 – Виталиј Чуркин: Поступци радикала из Десног сектора у Одеси подсећају на злочине нациста

После одржане ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини, сазваној поводом операције одмазде кијевских власти на југоистоку ове земље, стални представник Русије при УН дао је специјалну изјаву. Између осталог она је посвећена догађајима у Одеси, где је у пожару у Дому синдиката, који су изазвали радикали Десног сектора, погинуло 43 људи, а повређено више од 170.

Чуркин је изјавио да је био запањен задовољством и спокојством, које су западне земље манифестовале према војним дејствима нелегалних кијевских власти и радикала, на које они рачунају.

Према Чуркиновим речима не чуди да радикали услед такве пдоршке сматрају да могу да дејствују апсолутно некажњено.

Руски амбасадор при УН је такође изразио дубоку забринутост поводом информација, које стижу из Одесе, где су радикали из Десног сектора заробили људе у Дому синдиката и живе запалили неколико десетина људи.

Чуркина је то подсетило на злочине нациста, које украјински ултранационалисти сматрају својим идејним инспирторима.

Високи руски дипломта изјавио је да Москва очекује и захтева да западне присталице украјинских власти, укључујући државног секретара САД Џона Керија, министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, министар спољних послова Француске Лоран Фабијус и министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг – прикључе Русији и осуде овај варварски чин.

00:31Украјинске снаге упале у источни град Краматорск

Припадници Украјинске националне гарде су, како су јавили руски медији, упали у источни украјински град Краматорск.

У међувремену, украјинска војска наставила је специјалну операцију у Славјанску, где су погинула два војника.

„Напад је управо почео“, рекао је неименовани проруски активиста за самоодбрану Краматорска, телефоном за агенцију РИА Новости.

Један други активиста рекао је истој агенцији да је Национална гарда отворила ватру на снаге самоодбране.

Једна неименована лекарка је рекла за РИА Новости да су у Краматорску погинуле или рањене десетине људи. Она је додала да су борбе сада престале, а да су сви повређени превезени до болница у Краматорску и Славјанску. Најмање две особе су преминуле на путу за болницу, рекла је она.

00.20 – Москва је оштро осудила догађаје у Одеси, наводећи да кривицу сносе власти у Кијеву, „које су неодговорно и уз помоћ радикалних националиста из Десног сектора, покренуле кампању терора против присталица федерализације Украјине“, јавља Итар Тас.

00.10 – Најмање једна особа убијена и девет рањено у јуришу украјинских специјалаца у Краматорску, јављају руски медији.

23:59 – Ројтерс: Најмање 40 жртава у Одеси

Како преноси агенција Ројтерс у пожару у Одеси је страдало најмање 40 особа.

Курир-Блиц-Глас Русије-НСПМ