СБ УН: Амбасадор САД: Русија „покушава да увреди интелигенцију међународне заједнице“

un sad engleska

Савет безбедности УН ни вечерас, на 13. ванредној седници посвећеној ескалацији насиља у Украјини, није успео да усагласи кораке за решавање кризе у тој земљи.

На седници, сазваној на захтев Москве, руски амбасадор Виталиј Чуркин затражио је „хитно заустављање насиља“, док су амбасадори западних земаља оптужили Русију да опрема и финансира проруске снаге које су заузеле зграде власти у десет градова на истоку Украјине.

Чуркин је позвао Кијев и његове западне „спонзоре да не почине фаталну грешку“ и да зауставе војну офанзиву, коју је назвао злочиначком авантуром. Руски амбасадор поновио је да су привремене власти Украјине нелегитимне.

Британски амбасадор Лајал Грант узвратио је да „вештачка индигнација Русије никога не може да убеди“, а америчка амбасадорка Саманта Пауер је рекла да Русија „покушава да увреди интелигенцију међународне заједнице“ сазивајући још један хитан састанак Савета безбедности.

Савет до сада није био у стању да се договори ни о једној конкретној активности на решавању кризе, пошто сталне чланице, међу којима је и Русија, имају право вета.

БЕТА
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]