Одеса: Десеторо мртвих у сукобима између украјинских власти и проруске опозиције; Гори зграда Дома синдиката, људи скачу с прозора (ВИДЕО)

odesa(2)

Одеса — Десет особа је погинуло, а 15 је рањено у украјинском граду Одеси у данашњим сукобима између присталица украјинских власти и проруске опозиције.

Локалне телевизије у Одеси су јавиле да је у околини зграде Дома синдиката погинуло 10 људи.

Гори зграда Дома синдинката у Одеси, ватра гута први спрат, људи скачу с прозора, јавила је Раша тудеј.

Раша тудеј јавља да је запаљена зграда Дома синдиката у Одеси и да је ватра захватила први спрат. Ватра је упаљена и испред зграде. Поједини медији извештавају и да је број жртава већи.

Кандидат за градоначелника Одесе Генадиј Труханов, који је члан националне скупштине (Врховне раде), затражио је од председника Украјине Александра Турчинова којег је именовала скупштина, и од шефова полиције, да предузму мере и успоставе ред и закон у Одеси.

„Ово што се данас догађа у Одеси је провокација против нашег мирног града. Радикални екстремисти настоје да улице претворе у бојно поље, донесу бол, крв и мржњу у Одесу“, рекао је он.

„Према поузданим информација“, наставио је Труханов, „нереде су организовале маргиналне политичке снаге, бивших челника града који настоје да се врате на власт у Одеси. Они нису задовољни мирним развојем ситуације. Они траже шансу да изазову сукоб и спремни су да доведу на стотине радикала у Одесу из других региона земље да би остварили своје циљеве“, рекао је он.

Према извештајима локалних медија, у сукобима у Одеси погинуле су четири особе. Према Првој националној телевизији, три од четири жртве су погинуле од ватреног оружја, пренела је руска агенција.

Три полицајца су рањена, укључујући заменика шефа полицијских снага Одесе Дмитрија Фућуџија, рекла је представница полиције Татјана Хмелницкаја. Поред тога, троје новинара чија имена нису саопштена, повређени су у сукобима.

Масовни нереди су избили на централном тргу у Одеси и њих је подстакло агресивно понашање присталица актуелних власти у Кијеву, као и навијачи локалног фудбалског клуба Черноморец, јавила је руска агенција Итар-Тасс.

Око 1.500 младих људи који су носили маске и обележја Десног сектора, наоружани ланцима, палицама и носећи штитове, покушали су да продју централим улицама Одесе, узвикујући слогане „Слава Украјини“, „Смрт непријатељима“ и „Убоди Москала“ („Москал“ је увредљив назив за Руса).

Они су наишли на активисте покрета „Куликово поље“ који сматрају да је власт узурпирана у Кијеву, који се залажу за референдум о федерализацији земље и за давање руском језику статуса званичног.

Полиција није успела да спречи сукобе две стране и они су се проширили на улицу Дерибасовскаја и Трг Геческаја.

Руска агенција наводи да полиција није успела да спречи сукобе у којима су бројни људи повређени.

На централним улицама Одесе, праве се барикаде, јавио је Итар-Тасс.

Агенција Франс прес је јавила да је неколико стотина проруских активиста, у лучком граду Одеси, напало скуп од око 1.500 људи који су демонстрирали тражећи национално јединство.

Полиција је интервенисала и покушала да спречи насиље у којем има повређених с обе стране, наводи АФП.

У Одеси има око милион становника и тај град је до сада био релативно поштеђен немира који су погодили источни део Украјине.

Подсетимо, данас је у Славјанску спроведена акција украјинске војске и, према речима в.д. председника Украјине Олександра Турчинова, у тој операцији много проруских активиста је убијено, рањено и ухапшено.

Бета
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]