Иво Јосиповић: Хрватска се данас сећа победе у Домовинском рату и одбране слободе

??????????????

Загреб/Окучани – Иво Јосиповић изјавио је поводом 19. годишњице војно-полицијске акције „Бљесак“ да се Хрватска данас сећа победе у Домовинском рату и одбране слободе.

Државни врх Хрватске, на челу са председником Хрватске и премијером Зораном Милановићем, присуствовао је данас у Окучанима обележавању годишњице акције „Бљесак“ којом је Хрватска преузела контролу над подручјем западне Славоније, која је до тада била у саставу самопрокламоване Републике Српске Крајине.

„Данашњи дан је дан када се сећамо победе у Домовинском рату, одбране наше слободе, демократије и наше државе. Захвални смо свим бранитељима, посебно онима који су дали свој живот и здравље за одбрану домовине“, рекао је Јосиповић у изјави новинарима.

Премијер Зоран Милановић такође је захвалио свима који су, како је рекао, дали и најмањи допринос у тој акцији.

Централној прослави акције „Бљесак“, која се увек обележава у Окучанима, присуствовало је неколико хрватских министара, као и представници бројних удружења бранитеља и грађани.

Током дводневне операције Бљесак, која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је после четири године преузела контролу над западном Славонијом.

У акцији су погинула 42 припадника Хрватске војске и полиције, а 162 су рањена.

Према извештају Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО) у акцији Бљесак убијена су 83 српска цивила. Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.

Хрватске невладине организације које се баве ратним злочинима упозориле су у више наврата да још нису расветљени и процесуирани сви злочини, укључујући и убиство 22 цивила у селу Медари код Нове Градишке, међу којима је било троје деце и 11 жена.

Акција „Бљесак“ претходила је операцији „Олуја“ која је уследила три месеца касније.

Дан по отпочињању акције Бљесак бивши председник РСК Милан Мартић наредио је ракетирање Загреба које је трајало два дана, због чега је касније оптужен пред Хашким судом и осуђен на 35 година затвора. Снаге бивше РСК испалиле су на центар града 23 пројектила и тада је погинуло шест људи, а 176 особа је рањено.

Бета
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]