Тома подржава оснивање косовске војске?

tomislav-nikolic-kod-pape

Док су Срби у ткзв. косовском парламенту за сада одлучно против формирања оружаних снага Косова, председник Србије Томислав Николић у свом ставу није баш толико изричит.

Након састанка са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, он је казао да се мора разговарати о новим околностима попут формирања такозваних одбрамбених снага Косова. Подвукао је да „јужна српска покрајина није ни од кога угрожена и стога не види потребу да се прави било каква војска“.

 

Уставне игре

Петар Милетић каже да су српски посланици изненађени албанским партијама које су до сада тврдиле да неће мењати Устав Косова због чега наводно Срби не могу добити резервисана места у парламенту. Сада одједном, када су у питању оружане снаге, Устав може да се мења, иронично примећује Милетић.

– Али, ако ће се већ формирати некакве оружане снаге, српски народ мора добити реципроцитетно учешће, као што је то учињено са полицијом – саопштено је из Николићевог кабинета.

То је на лопту дочекао ткзв. министар за рад и социјална питања у ткзв. Влади Косова Ненад Рашић (који је недавно покренуо тренутно ванпарламентарну Прогресивну демократску странку) и похвалио став председника Николића „којим није потпуно искључено стварање косовских оружаних снага“.

– Срби на Косову морају бити много паметнији и организованији. Оно што је господин Николић рекао ми делује као једна врло флексибилна политика, политика отвореног мишљења, која узима у обзир и друге опције, осим оне прве коју је он сам рекао, а то је да на Косову није потребна војска – казао је Рашић.

Такозвани потпредседник Скупштине Косова Петар Милетић, члан Самосталне либералне странке, истакао је да су српски посланици у косовској скупштини против изгласавања амандмана о формирању оружаних снага Косова и да о овом питању треба чути званичан став НАТО-а и Владе Србије.

Такозвани министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић каже да до „овог тренутка није било разговора на тему гласања о уставним амандманима о оснивању Оружаних снага са било ким“.

– О могућности гласања за оснивање оружаних снага а да за узврат невећинске заједнице добију резервисана места се данас једино говори у медијима. Конкретног разговора на ту тему није било – казао је Јевтић.

Ј. Л. Петковић – Вести – Срби на окуп
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“button_count“ showfaces=“false“ verb=“like“ font=“arial“]