Лавров: Нећемо срљати у глупе ствари, желимо нашим партнерима да омогућимо да се смире

sergej-lavrov1

Сантјаго/Москва — Руски министар спољих послова Сергеј Лавров изјавио да Русија неће срљати у „глупе ствари“ у реакцији на притисак САД и ЕУ због ситуације у Украјини.

Лавров је у Чилеу рекао да су санкције Запада Русији „потпуно бесмислене“.

„Нећемо срљати у глупе ствари. Желимо нашим партнерима да омогућимо да се смире“, рекао је Лавров после састанка с чилеанским министром спољних послова Ералдом Муносом.

Руски министар је назначио да ће Москва рамотрити свој став „ако ће се њихово деловање наставити, ако ће користити економске полуге“.

Лавров је позвао данас на директан дијалог између власти у Кијеву и југоисточног дела Украјине.

„Улога Русије, САД, ЕУ и свих других заинтересованих држава није да се ставе на једну од страна у Украјини већ да помогну да се отпочне директан дијалог између оних који су преузели власт у Кијеву и оних који се не слажу са њима, првенствено на југоистоку земље“, рекао је Лавров, јавио је Итар-Тасс.

Он је додао да је пре неколико дана начињен такав покушај дијалога у оквиру дискусије и округлог стола уз посредовање ОЕБС-а између лидера у Кијеву и опозиције.

Амерички и званичници ЕУ су, међутим, блокирали такву иницијативу, то је жалосно, рекао је Лавров, наводи Итар-Тасс.

„Ми ћемо ипак наставити да позивамо на пуно поштовање и испуњење Женевског споразума, па иако наши партнери покушавају да то избегну“, додао је он.

Лавров је такође рекао да би било погрешно мислити да савезници САД не би могли да сарађују са Москвом.

Погрешно је мислити да ако је неко савезник САД он не може бити партнер Русије и обратно, казао је Лавров, преноси Итар-Тасс.

Он је указао да Вашингтон жели да сарађује са земљама које су чланице Организације уговора о заједничкој безбедност и партнери Русије.

Бета-АП-Танјуг-НСПМ
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]