Санкције јачају Русију

obama2

МОСКВА, 30. април (РИА Новости), Никита Алентјев – Најновија рунда санкција против Русије ће на крају довести до веће политичке стабилности у Русији, израелски политички активиста Авигдор Ескин рекао је за РИА Новости у среду.

„Наиме, ниво политичке сагласности са онима на власти, а тиме и политичке стабилност, без преседана је у суочавању са западним санкцијама. То је нека врста поклона председнику Путину а на њему је сада да га мудро користи“, рекао је он, објашњавајући да је оваква врста националног сагласја била незамислив само пре нешто више од годину дана.

Заједно са новом фазом санкција, Европска комисија је рекла да се ради на следећој фази строжијих ограничења усмерених на руску економију. Ескин је одбацио спекулације о могућим санкцијама, фокусирајући се на оне мере које су већ на снази .

„Не бих желео да спекулишем о могућим даљим санкцијама, али тренутне су, у суштини,“мелем“ за дугогодишње економске болести Русије“, рекао је Ескин.

„Русији је недостајао мобилизациони фактор толико потребан да се ресурсно-извозна економија реформише у систем фокусиран на производњу и услуге. Западне акције и шта ради Украјина биће потребни мобилизациони фактор“, рекао је он, наглашавајући да је историја показала да су земље у стању да из изолационистичких напада изађу јаче и отпорније.

Говорећи о специфичним последицама санкција, Ескин је поменуо повратак руског капитала у земљу, као начин да се изједначе одлив капитала и страх од ризика страних инвеститора.

„То би такође у одговарајућим околностима вратило капитал у земљу, јер руски бизнисмени тренутно нису сигурни шта се све може десити са њиховим новцем у иностранству, па би могли да преусмере капитал назад у Русију“, рекао је он.

Ескин је рекао да текст изабран за санкције има за циљ да нагласи да они који доносе одлуке „задужени“ за реунификацију Крима треба да се „сматрају одговорним“, иако, у ствари, управо ти људи заслужују „хвала“, а не кажњавање.

„Територијалне трансформације у вези с Кримом само могу изазвати захвалност онима који су за њих задужени. Никада трансформација такве врсте није била као сад, скоро без крви. Људи су чезнули за уједињењем с Русијом и њихова воља је испуњена. У том смислу, веома је тешко разумети разлоге за критику Москве“, објаснио је Ескин.

Европска унија је у уторак увела санкције за још 15 руских и украјинских званичника. Већина оних који су наведени у санкцијама ЕУ проширили су и америчку листу.

Касније истог дана и Јапан је најавио додатне санкције против Русије због тренутне кризе у Украјини. Токио је рекао да ће ускратити визе за 23 држављанина Русије,  укључујући владине званичнике, због „недостатка видљиве акције да се смањи напетост у Украјини“ Москве.

Москва је више пута упозорила да је језик санкција „неприкладан и контрапродуктиван“ и упозорила своје западне партнере на „бумеранг ефекат“ који санкције могу имати.

Аутор: Никита Алентјев
Извор: http://en.ria.ru/world/20140430/189491861/OPINION-Western-Sanctions-Strengthen-Russias-Internal-Political.html
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп