Неизвесна мисија: Канадски авиони стижу у источну Европу да помогну НАТО-у

nato-mission-eastern-europe.si

Шест ЦФ-18с и стотине канадских војника кренули су за Румунију да помогну снагама НАТО-а. Ово је највеће распоређивање војних снага НАТО савеза у Румунији, од када је Румунија постала чланица.

„Постоје многе неизвесности о томе шта ћемо да радимо тамо“, рекао је генерал-пуковник Иван Блондин на конференцији за новинаре са министром одбране Робом Николсоном у Баготвилу, где су ЦФ-18 Хорнетс смештене.

Блондин је изјавио да ће трупе можда учествовати само у рутинским вежбама – али да он још није сигуран шта ће мисија све укључивати.

„Нисмо сигурни колико дуго ћемо остати, али ћемо остати све док нам влада на каже да је време да се вратимо“, рекао је Блондин.

Шест ловаца је кренуло у пратњи Ц-17 транспортног авиона који превози резервне делове, алат и машинску опрему.

У Рунминији стиже око 250 припадника канадског војног особља, а најављено је и да ће Канада допремити ловце које сада допрема, као упозорење Русији да је НАТО озбиљан, рекао је министар одбране Роб Николсон за СВС њуз. Све у свему, до 250 канадског војног особља стиже у Румунију у НАТО мисији.

Пре само неколико дана, Велика Британија и Француска су распоредили осам борбених авиона у Литванији и Пољској, за јачање ваздушне одбране НАТО-а.

Пољски и британски ваздухопловни контингенти почели су да патролирају на небу изнад балтичких држава у среду. Патрола ће трајати четири месеца, извештава Итар-Тасс. Контингент има око 100 војника, укључујући војне техничаре, лекаре, групу за подршку, комуникације и другие специјалисте.

Ако Русија бира пут де-ескалације сукоба, ми-свет га поздрављама, а ако бира пут ескалације сукоба, суочиће се са проблемима и трошковима, рекао је Кери.

У понедељак су телефоном разговарали министар Шојгу и министар Хејгел и порука Шојгуа је била да Америка „охлади“ реторику око Украјине и да је гомилање снага САД у источној Европи несвакидашњи преседан

Извор: РТ
СРБИ НА ОКУП
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]