Ово је српски Дон Кихот: Студент поднео 9.500 пријава против надлежних!

Filip-vuksa

БЕОГРАД – После факултета дођем кући, нешто поједем и онда узмем мердевине на раме и кренем од стајалишта до стајалишта. Идем пешке и лепим налепнице за ноћне линије Градског саобраћајног предузећа које сам одштампао за 8.000 динара моје уштеђевине јер су ми у Дирекцији за јавни превоз рекли да немају пара – прича за Курир Филип Вукша, 22-годишњи студент Шумарског факултета из Београда, који је од своје 15 године поднео 9.500 пријава против градских институција, инспекција и комуналних предузећа како би их натерао да раде посао.

Кад му то није полазило за руком, да његов труд не би био узалудан, ствар је узимао у своје руке и радио њихов посао. И све то само зато што воли свој град. За то је два пута био кандидат за титулу хероја.

– Прву пријаву сам поднео 2007. Саобраћајној инспекцији због катастрофалне бициклистичке стазе од Дорћола до Аде Циганлије, која је личила на све осим на стазу за вожњу бицикла. Било ми је нелогично да инспекција не види колико на њој има рупа, да се на њој паркирају аутомобили, да не ради улична расвета и да нико ништа не предузима. То ми је сметало и за три године сам поднео 150 пријава да би пет километара стазе било доведено у ред – прича Филип и додаје да кад би сви поднели само по једну пријаву, ствари би кренуле набоље.

– Месец дана сам пописивао недостатке на 145 аутобуских линија ГСП, на око 2.600 стајалишта. Кад сам од свог новца одштампао налепнице за ноћне линије и залепио их на око 10 одсто стајалишта, са Дирекцијом сам се договорио да они залепе остатак. Испоставило се да су већину погрешно налепили јер су имали погрешне спискове линија – прича Вукша и додаје да му је један шеф у Дирекцији за јавни превоз рекао да су могли против њега да поднесу кривичну пријаву зато што је лепио налепнице на њихову имовину.

Иако су многе његове пријаве завршиле у канти за смеће, није се предавао. Добијао је и претње, а једном приликом и батине од возача градског аутобуса.
– Родитељи су ми говорили да је лепо све то што радим, али да не би требало толико да се жртвујем. Али док год се ствари не промене, док не пробудим и градске институције и грађане, нећу престати то да радим, јер имам резултате – каже Вукша.

Инспекторка не ферма „балавца“

Колико је његов труд био борба с ветрењачама, Филип илуструје примером инспекторке из Саобраћајне инспекције.

– Кад после гомиле пријава ништа није урађено, назвао сам инспекторку, која ми је рекла да јој не пада на памет да због пријаве једног балавца иде по бициклистичкој стази и броји неисправне стубове јавне расвете – прича Филип, на чији број телефона чак и инспекције упућују људе који имају проблем.

Извор: Курир
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“false“ verb=“like“ font=“arial“]