Украјинска војска „у пуној приправности“, Турчинов признаје: Исток је ван контроле

ukraine-alert-president-army.si

Украјински војска је у стању приправности због „опасности од руске инвазије“, рекао је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов, после чега је признао да влада у Кијеву не може да контролише ситуацију на истоку земље.

„Понављам да постоји реална претња да би Русија могла да крене у рат против Украјине. Наше оружане снаге су стављене у стање пуне приправности“, рекао је Турчинов у среду не савету шефова украјинских региона у Кијеву, извештавају новинске агенције.

Он је позвао грађанство да убрза формирање регионалних милиција лојалних Кијеву.

„Морамо имати могућност да те јединице могу брзо да дејствују у другим регионима против сличних претњи“, нагласио је он.

Турчинов је признао да Кијев једноставно не може да контролише ситуацију у „побуњеним“ источним регионима и поновио раније оптужбе, рекавши да неки људи у спровођењу закона „сарађују са терористичким организацијама,“ а назив Кијев користи као нешто што је супротно анти-владиним демонстрантима који су заузели владине зграде у источној Украјини.

„Наш примарни задатак је да спречимо ширење терористичке претње ка другим регионима Украјине“, рекао је он.

Раније у уторак, Турчинов је у телевизијском обраћању рекао да је ситуација на истоку земље „показала неактивност, беспомоћност и понекад издају“ и обећао да ће отпустити велики број полицајаца у источним регионима Украјине.

Турчинов је изабран као нови председник парламента, кога су на то место именовали посланици, који обавља функцију вд председника земље након претходног лидера, Виктора Јануковича, свргнутог након насилних уличних протеста у фебруару.

Нове власти у Кијеву не успевају да се носе са таласом протеста против њих, углавном у Доњецк региону у источној Украјини.

Упркос најави „анти-терористичке операције“ и гомилању великог броја трупа и тешког наоружања у овом региону, национална влада није успела да спречи континуиране нападе на управне зграде у источним регионима Украјине.

Постоје индиције да Кијев нема довољно лојалних трупа којима би спречио овакве протесте. У неколико наврата су слали трупе против активиста у ове регионе,  али је обично долазило до предаје свог личног наоружања и оклопних возила локалном становништву.

Извор: http://rt.com/news/155856-ukraine-alert-president-army/
Превод: СРБИ НА ОКУП
[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“false“ verb=“like“ font=“arial“]