Крстић: Смањићемо и пензије

krstic

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да ће до краја године морати да дође и до смањења пензија у Србији.

Како је рекао, приоритет министарства на чијем је челу биће фискална консолидација и увођење финансијске дициплине.

У интервјуу за Радио-телевизију Србије, Крстић је рекао да Србија у наредне четири године треба да уштеди око 170 милијарди динара а да само у 2014. и 2015. години треба да се уштеди око милијарду евра и додао да у јавном сектору постоји постоји вишак запослених.

Крстић је рекао да, иако ће Влада покушати да учини све да смањи негативне ефекте финансијске консолидације на грађане, мисли да ће крајем године или у наредном буџету морати да се смање и пензије.

Министар је казао и да треба да се анализира ситуација и одреди како треба да изгледа јавна управа и да ли јавна предузећа треба да имају социјалну функцију, а људи у њима велике бенефиције.

Он је подсетио да ће Влада Србије од 1. јула у јавном сектору смањити плате за десет одсто и укинути солидарни порез, а да ће остатак морати да се пронађе на расходној страни, односно да ће морати да се обавља ригорознија контрола трошкова јавних предузећа.

Удовички: Анализа колико је људи вишак

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички је рекла да тек треба да се направи анализа око тога колико је запослених вишак али да грађане много више треба да брине какво је школство или здравство јер је евидентно да у многим сегментима друштва нема довољно адекватно образованих и обучених људи.

Говорећи о свом ресору, Удовички је рекла да је по повратку у Србију са петогодишњег ангажмана у УН била непријатно изненађења чињеницом да организација Владе није узнапредовала од времена владе Зорана Ђинђића и додала да је приоритетни задатак да се успостави механизам за координацију рада министарстава и укине такозвана стрначка феудализација унутар извршне власти.

„Привреда је у тешкој ситуацији и мора да се направи много већи притисак на државну администрацију да више поступа и служи грађане. Систем се раштимовао и морамо да успоставимо систем по којем ће ћутање администације значити да се она слаже са захтевом“, рекла је она.

[fblike url=“https://www.facebook.com/pages/%D0%A1%D0%A0%D0%91%D0%98-%D0%9D%D0%90-%D0%9E%D0%9A%D0%A3%D0%9F/217610008298759?ref=hl“ style=“standard“ showfaces=“true“ verb=“like“ font=“arial“]

Бета