Бан Ки Мун импресиониран напретком који је Црна Гора остварила

Secretary-General Ban Ki-moon (right) meets H.E. Mr. Igor Luk?i? (Prime Minister, MONTENEGRO)

Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Црне Горе Игор Лукшић који борави у тродневној посјети Сједињеним Америчким Државама, у наставку посјете у сједишту Уједињених нација сусрео се са највишим званичницима Свјетске организације, генералним секретаром Бан Ки Муном и предсједавајућим Генералне скупштине Џоном Ешом. Генерални секретар Бан Ки Мун је пренио дубоку импресионираност свеукупним напретком који је Црна Гора остварила посљедњих година.

Како је саопштено из Министарства вањских послова и европских интеграција, током сусрета са генералним секретаром УН-а обострано је изражено задовољство динамичном и свестраном сарадњом и односима Црне Горе и УН-а, потврђених и током недавне посјете замјеника генералног секретара УН-а Јана Елиасона Подгорици приликом отварања Еко-зграде.

„Генерални секретар Бан Ки Мун је пренио дубоку импресионираност свеукупним напретком који је Црна Гора остварила посљедњих година. Такође, одао је признање за конструктивну улогу и допринос Црне Горе очувању и унапређењу стабилности на регионалном и међународном плану“, саопштено је из МВПЕИ.

Црногорски шеф дипломатије указао је на посвећеност Црне Горе циљевима УН-а и начелима Повеље и спремност да кроз чланство у тијелима УН-а и учешће у мировним мисијама у континуитету пружа активан допринос остварењу глобалне агенде.

„У контексту размјене мишљења о ситуацији у Региону, потпредсједник Лукшић је нагласио важност интеграционих процеса и активности које државе региона спроводе у достизању међународних стандарда“, саопштено је из МВПЕИ.

Разговор са предсједавајућим Генералне скупштине Џоном Ешом, како су додали, био је прилика за размјену мишљења о актуелном процесу дефинисања пост-2015 развојне агенде, при чему је констатован запажен допринос Црне Горе раду Отворене радне групе за циљеве одрживог развоја.

unnamed_1

„Потврђена је незамјенљива улога УН-а у систему глобалног управљања и потреба даљег прилагођавања Организације савременим изазовима“, истичу у Министарству.

Сусрети су, наглашавају у овом владином ресору, били прилика и да се потврди одговоран приступ Црне Горе заштити и унапређењу људских права на националном и међународном плану, посебно кроз чланство у Савјету УН-а за људска права.

CdM