Сергеј Шојгу: Укупан број украјинских војника је достигао 15.000, и све то против властитог мирног становништва

putin sojgu

Москва — Руски министар одбране Сергеј Шојгу и његов амерички колега Чак Хејгел су у телефонском разговору изразили обострану забринутост због напетости у Украјини.

Шојгу је у јучерашњем разговору изазио забринутост због досад невиђеног повећања војне активности САД и НАТО близу граница Русије и позвао Хејгела да помогне да се „смањи реторика“ око украјинске кризе, пренеле су агенције.

Истовремено, руски минситар је одбацио као неосноване тврдње о присуству руских група за саботажу и извиђање у Украјини, где наводно дестабилизују ситуацију у југоисточним региоима те земље.

Према тврдњама Хејгеловог секретара за штампу Џона Кирбија, Хејгел је добио уверавања од свог руског колеге да Русија неће напасти Украјину, преноси АП.

Хејгел је, како истиче Криби, такође од Шојгуа затражио да Русија помогне да се ослободе седморица у Славјанску заробљених војних посматрача и заложио се да Русија оконча свој, како је рекао, „дестабилишући утицај унутар Украјине“.

Како преноси Итар-тасс, Шојгу је такође упозорио да су под изговором борбе против тероризма кијевске власти распоредиле око 80 тенкова, 130 оклопних транспортера и борбених возила и барем 60 артиљеријских система и минобацача на југоистоку Украјине, додавши да су редовно ангажовани хеликоптери.

„Укупан број украјинских војника је достигао 15.000 и све то против мирољубивог становништва властите земље“, рекао је министар.

Могућност примене силе против мирног становништва навела је Русију да започне широке маневре на својој териториј у регионима суседним са Украјином. Та одлука је јавно донета, рекао је он.

Шојгу је додао да чим украјинске власти објаве да не намеравају да користе војску против ненаоружаних људи, руске јединице ће бити враћене у базу. Руски министар је рекао да је појачање активности САД и НАТО оружаних снага у источној Европи близу руске границе невиђено до сада и нагласио да су ове акције праћене провокативним изјавама генералног секретара НАТО о потреби одвраћања Русије, наведено је у саопштењу.

Он је, додаје се, скренуо и пажњу свог америчког колеге да је у западним медијима покренута антируска хистерија која не доприноси смиривању страсти.

Хејгел је рекао да су поменуте мере Вашингтон и Брисел предузели као одговор на ситуацију у Украјини, али да нису провокавитвне нити експанзионистичке већ имају за циљ да покажу јединство блока и повећане одбрамбене капацитете савезника.

Шојгу је потврдио спремност да одржава контакт са свим странама заинтересованим за деескалацију напетости у Украјини и око ње и позвао на конструктивни дијалог у тражењу копромиса на основу Женевског споразума од 17. априла.

Осврћући се на инцидент од 12. априла, када су два руска војна авиона надлетала амерички разарач „Доналд Кук“ у Црном мору, као и на онај од 22. априла, када је један руску ратни авион пратио амерички изнад Охотског мора, Шојгу је сугерисао да шефови америчког и руског генералштаба размотре могуће додатне мере да би се избегло погрешно интерпретирање међусобних акција у будућности.

Шојгу и Хејгел су се договории да остану у тесном контакту.

Танјуг