Британија и Француска допремиле 8 борбених авиона у Литванију и Пољску

uk-france-baltic-jets.si

Велика Британија и Француска допремили су осам борбених авиона у Литванију и Пољску како би ојачале НАТО ваздушну одбрану над балтичким регионима усред растућих тензија у Украјини.

Од осам авиона, четири британска „типхун“ авиона слетели су у Литванију, а још четири француска „рафал“ авиона слетели су на североисток Пољске у граду Малборк, саопштили су из министарстава Велике Британије и Француске.

Додатни борбени авиони у овој области су да „обезбеде сигурност нашим НАТО савезницима у источној Европи и балтичким државама“, рекао је британски министар одбране Филип Хемонд.

„У светлу недавних догађаја у Украјини, то је у реду да НАТО предузима кораке да потврди своју посвећеност колективној безбедности својих чланица“, додао је Хемонд.

У пољски град Малборк је већ стигло 70 француских војних лица као подршка пристиглој авијацији, изјавио је француски војни портпарол, пуковник Жил Јарон.

Такође у понедељак, америчка авио-дивизија, која ће учествовати у НАТО вежби „пролећна олуја“, у мају месецу, стигла је у Естонију. Око 150 америчких војника стигло је војним транспортним авионом на аеродром Амари, стоји у саопштењу министарства одбране Естоније.

Раније су Велика Британија и Француска допремили АВАКС , авион „раног упозоравања“  да ојача одбрамбени систем над Пољском и Румунијом.

САД су најавиле прошлог уторка да су распоредиле 600 припадника ваздухопловних јединица за вежбе у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији, као знак солидарности са чланицама НАТО-а које се граниче са Русијом и да су забринуте због ескалације тензија.

У априлу, из НАТО-а су најавили да ће повећати ниво безбедности у Балтичком региону у светлу ескалације кризе у Украјини. Уз све веће присуство борбених авиона, НАТО је такође послао бродове да патролирају Балтичким морем и источним Медитераном.

У понедељак, министар одбране Русије Сергеј Шојгу је позвао свог колегу из Пентагона, Чака Хејгела да „охлади“ реторику око Украјине и описао гомилање НАТО трупа близу руске границе као преседан.

У телефонском разговору са Хејгелом у понедељак, Шојгу је окфалификовао раст активности НАТО-а у источној Европи као „без преседана“.

Балтичке државе добиле су независност од СССР-у 1991.године и придружиле су се НАТО-у 2004.године, али немају довољно авиона да чувају своје небо, па веће чланице НАТО смењују се у патролирању над овим земљама.

Извор: http://rt.com/news/155504-uk-france-baltic-jets/Превод: СРБИ НА ОКУП