Србија, земља одлазећих: Прекобројни покојници (3)

sahrana

Скупо, брате, да се умре, нема шта, не исплати се, коментарише један од запослених радника градског јавно-комуналног предузећа у Зрењанину, који копа раке. Према званичним подацима, Јавно комуналном предузећа Чистоћа и зеленило на укупно седам гробља, колико их има у Зрењанину, у току месеца обави се стотинак сахрана. Кад се у обзир узму и сахране у околним селима, добије се цифра, која је последњих неколико година у просеку иста, око 1.500-1.600 умрлих особа у току једне године.

Стопа природног прираштаја у Војводини је минус пет промила, чак 34 одсто породица има само једно дете, 31 одсто двоје, свега је 4,4 одсто породица са троје деце, док је породица са више од троје деце испод један одсто. На подручју Средњег Баната бележи се негативан природни прираштај. Од укупно 60.000 породица, трећина се одлучује за само једно дете. Нешто мање парова је без деце, а у порасту је број заинтересованих за лечење стерилитета. Године 2002.

Војводина је имала 2.031.992 или за 100.183 житеља више него на последњем попису. Резултати последњег пописа показују да је у Зрењанину и околним местима после девет година 9.337 житеља мање. Од 1. јануара до половине августа 2013. године поднето је 615 захтева за родитељски додатак, што је приближно броју рођених. Нажалост, у исто време, умрло је дупло више Зрењанинаца.

 

Подаци најновијег пописа показују да је Панчево, по броју становника, седми град по величини у земљи, али није га заобишла судбина остатка Србије. У граду је у последњих девет година 4.500 становника мање, а град је остарио пет година. Број становника у општини Вршац између два пописа смањио се за више од 4.300 становника. Резултати пописа изненадили су многе јер се сматрало да у Вршцу привреда није уништена колико у другим местима, те да су грађани кризу из деведесетих година преживели лакше због близине границе.

На гробљима има све мање места, па је прошле године узбуна избила у Сремској Каменици јер места на гробљу више нема, па народ своје покојнике сахрањује у Петроварадину и Новом Саду. За само пет месеци у Новом Саду је сахрањено скоро 2.000 људи.

Комплетан банкрот

Да бисте обавили комплетну сахрану покојника, потребно је издвојити 40.000 динара, а у ову цену урачунате су и услуге превоза покојника, купања и облачења, као и комплетан трошак сахране, сандука и једног венца. На ову цену, треба издвојити још између 15.000 и 20.000 динара за гробно место, као и услуге свештеника. Касније се за његово одржавање плаћа 570 динара годишње . Цене израде надгробних споменика крећу се од 1.000 за најскромније до 10.000 евра за монументалније споменике и гробнице.

 

Б. Грујић – Вести