Марш неонациста у Лавову „у част“ Галицијске СС дивизије (ВИДЕО+ФОТО)

ukraine-ss-division-march.si

Стотине учесника учествовало је у маршу поводом годишњице формирања Украјинске СС дивизије, која се борила на страни нациста против Совјетског Савеза у Другом светском рату, у граду Лавову у западној Украјини.

Око пет стотина присталица неонациста изашло је на улице центра града у недељу да прославе формирње 14. СС- Галицијске дивизије добровољаца, 28. априла 1943.

Многи од учесника носили су везене националне-украјинске кошуље као и ознаке галицијске СС дивизије (жутог лава и три круне на плавој позадини) у рукама.

Демонстранти су марширали од споменика украјинској националистичкој икони Степану Бандери па до локалног гробља на коме је подигнут споменик галицијским војницима.

-

Бандера је био шеф организације украјинских националиста (ОУН), који је сарађивао са нацистичком Немачком, а учествовао је у етничком чишћењу Пољака, Јевреја и Руса.

Акција је настављена упркос позивима локалних власти да се уздрже од јавних скупова на овај дан, јер то „може да нашкоди јединству земље.“

Марш су организовале радикалне организације „Домовина“ и „Студентско Братство Степан Бандера“, уз подршку локалних мотоциклиста ентузијаста.

-

Упркос обећању организатора да ће митинг бити тих, било је доста националистичких скандирања који су се чули у Лавову.

Међутим, слогани попут – „СС дивизије Галицији!“, „Људи у Лавову су најјачи“, „Слава нацији – смрт непријатељима!“ и „Бандера и Шукевич су хероји Украјине!“ – нису добродошли од многих становника града, извештава новинска агенција УНИАН.

То је резултирало скраћењем трасе марша и организатори су се извинули онима који су увређени овим скандирањем.

Марш в честь годовщины создания дивизии СС "Галичина" во Львове

Око две стотине полицајаца обезбеђивало је марш, који је настављен без озбиљних кршења јавног реда.

Ниједан од стварних припадника СС дивизије Галиција нису учествовали у акцији, приметили су РИА-Новости.

Нацистичке окупационе снаге формирале су СС галицијску дивизију добровољаца у западној Украјини у циљу елиминације совјетских и пољских партизана.

Марш в честь годовщины создания дивизии СС "Галичина" во Львове

Војна формација, која је остала позната по својој суровости, постојала је више од годину дана пре него што ју је поразила Црвена армија у јулу 1944.

Током суђења у Нирнбергу, сви они који су званично признали да су били припадници СС галицијске дивизије, били су означени као ратни злочинци, а сама нацистичка организација била је забрањена.

-

Извор: http://rt.com/news/155364-ukraine-nazi-division-march/
Превод: СРБИ НА ОКУП