ЈАСНИ ПЛАНОВИ ЗА РУШЕЊЕ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ КОРПУСА

ana filimonova

БАЊАЛУКА, 26. АПРИЛА  – Постоје одређени планови САД и Европске уније чији је циљ потчињавање и рушење српског националног корпуса и Републике Српске, јер не одговарају одређеним интересима, изјавила је данас у Бањалуци главни уредник Фонда стратешке културе из Москве Ана Филимонова.

Током округлог стола „Обојене револуције као инструмент геополитичке трансформације“, Филимонова је истакла да ти планове теже формирању унитарне БиХ и утапању Републике Српске.

бања лука
Фото: Сергеј Белоус

„Зато је неопходно разоткривање планова и заштита становништва Републике Српске, да оно не би патило од оног од чега данас пати Украјина. Република Српска као земља са неразвијеном економијом треба тражити партнера на истоку, повећати сарадњу са Русијом, зато што Русија пружа руку помоћи“, рекла је Филимонова новинарима у Бањалуци.

Јачање економије, тврди она, биће адут да становништво не излази на улице за лидерима који суштински нису лидери, већ врста страних агената, који имају само интерес туђих земаља.

бања лука1
Фото: Сергеј Белоус

„У случају успјеха обојене револуције, ти интереси туђих земаља биће реализовани у Републици Српској, што никако не одговара српском народу“, нагласила је Филимонова.

Стефан Каргановић, предсједник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“, која је заједно са Фондом стратешке културе из Москве организатор научног скупа у Бањалуци, сматра да су радикалне промјене у систему неопходне да би народ боље живио и да би имао осјећај да влада својом судбином.

бања лука3
Фото: Сергеј Белоус

Према његовим ријечима, не треба спречавати такве манифестације, које су позитивне и које иду у прилог широј и дубљој демократији и друштвеној правди.

„Међутим, требало би спријечити антидемократски процес који се специфично односи на обојену револуцију, а то је лажирани народни бунт који је под руководством професионалаца и који се изводи, не у интересу народа, него у интересу страних фактора који тим процесом руководе“, објаснио је Каргановић.

Магистар историје и политички аналитичар из Харкова (Украјина) Сергеј Белоус рекао је да је слични украјинском сценарио намијењен и Републици Српској, али с циљем да се унитаризује БиХ. Он је напоменуо да је “обојена револуција” у класичном смислу је ”изборна револуција”, наводно намијењена да се спријечи изборна крађа, а у случају ”Евромајдана” избори су требали да буду тек за једну и по годину. “Јединствена боја која може да карактерише такозвану револуцију у Украјини је црвена, боја крви, зато што је она тако била проведена, не само за вријеме непосредног државног удара, него и раније, када су се сваке недјеље дешавали инциденти, који су имали циљ да се народ подигне”, истакао је Белоус. У Украјини су, тврди он, нападани активисти и новинари, јер је вођама ”Евромајдана” било потребно жртвовање својих људи да би подигли народ. “То је увијек пратила крв. То може звучати претјерано, али то је био јединствен начин како би се народ подигао, јер украјински народ је доста стар, а сва истраживања стручњака говоре да се револуција не може провести у земљама гдје је народ просјечне старости као што је у Украјини”, навео је Белоус. Он је истакао да су нереди у Федерацији БиХ многе проевропске новинаре пратиле као најбољи начин за поступање са полицијом и примјер како и Украјинци треба да раде.”

belous sergej

Научни скуп у Бањалуци окупио је бројне стручњаке међу којима су политиколог из Берлина Мануел Оксенрајтер, професор политике и међународних односа Срђа Трифковић, политиколог Мехмедалија Нухић из Тузле, шеф дипломатске мисије Венецуеле у Београду Диа Надер де ед Андари, политиколог из Београда Александар Павић и други.

Циљ организатора научног скупа је да на основу стечених увида, осим критичке анализе феномена „обојених револуција“, учесници донесу одговарајуће практичне закључке који би Републици Српској користили да предузме ефикасне мјере ради друштвене самозаштите и одбране уставног поретка.

СРНА